2009. március 17., kedd

Vöröslencse-sárgarépa krémleves


Igazi fogyókúrás, zsírszegény leves. Főzéskor arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen odaég, ezért gyakran kell keverni. A joghurt, vagy a zsírszegény tejföl hozzáadása után már nem tanácsos tovább főzni, mert kicsapódik a fehérje. Nagyon sűrű lett, inkább főzelék álalga lett, mint leves, lehet, hogy ezen segítene a fedő alatt főzés, de a recept általam simeretlen okból fedő nélkülit javasol.


Hozzávalók:

  • 25 dkg vörös lencse
  • 30 dkg sárgarépa
  • levesbetétnek: 5 dkg száraztészta
  • 1,5 dl joghurt, vagy 12%-os tejföl
  • 1,5 liter víz
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék (vagy a víz kb. fele legyen zöldségalaplé)
  • 1 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagymaű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • tálaláskor a tetejére apróra vágott petrezselyem

Megtisztítom a zöldségeket. Felkarikázom a sárgarépát, a zellert, felaprítom a hagymát és finomra vágom a fokhagymát. Egy nagyobb fazékban felmelegítem az olajat. Kb. 5 percig párolom benne a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagymát. Hozzáadom a lencsét, felöntöm a vízzel, elkeverem benne a szárított zöldségkeveréket, sózom, borsozom. Fedő nélkül 15 percig főzöm (közben jó sokszor megkavarom). Kicsit hűlni hagyom, majd botmixerrel pürésítem. Egy másik edényben megfőzöm a levestésztát. Ha nem elég meleg a leves, visszateszem a tűzhelyre (a leszűrt tésztát bele lehet keverni, vagy külön adni csészében, ízlés dolga, én jobb szeretem külön tálalni). Miután levettem a tűzről, belekeverem a joghurtot vagy tejfölt, megkóstolom, ha szükséges utánaízesítem. Petrezselyemmel megszórva tálalom.


5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább
  • Lencsesaláta karamellizált zellerrel – “Végigfőzni a Meatless-t” Egyáltalán nem vagyok babonás, és szerintem a hagyomány != a babonával. Úgyhogy lencsét nem újévkor szoktam enni. Hanem egyéb alkalmakkor, és évi egynél többször. És aki nem szereti a pezsgőt, miért nyomja magába újévkor? Eh… Tovább
  • Vöröslencsés kenyér Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom l… Tovább
  • Sütőtökös lencseleves Volt némi maradék sütőtököm… Ez ugye önmagában még nem kuriózum nálam télen, de most nem csak „sima” levest akartam belőle főzni, és ahhoz nem is volt elég, hanem valami más mellé elhasználni. A kamraszekrény átvizsgálása … Tovább
  • Mustáros lencsesaláta Szerintem a legtöbben egyszer esznek egy évben lencsét – újévkor, mert akkor muszáj. Most komolyan felnőtt embereknek miért muszáj bármit is megenniük, ha nem szeretik (pláne ha az otthoni menüről van szó, arra azért mindenk… Tovább

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Egy tipp: Ha nem kevergeted folyton, hanem kis lángon csendesen fő, akkor nem megy szét a vörös lencse, és így nem is akar odaégni. Én mikor főzeléknek csinálom, csak a végén szoktam megkeverni, hogy "besűrítse önmagát", de azért ne egy álló krém legyen.

Lilla írta...

kössz. itt nem volt baj a szétfövés, mert úgyis kellett turmixozni. mondjuk az is kicsit nehezíti a dolgom, hogy új elektromos főzőlap - eddig gázon főztem - és nem érzem még teljesen. kicsit odaégős minden, pedig eddig soha nem volt ilyen gondom.

Dulmina írta...

Az elektromos főzőlap az tényleg egy más műfaj - egy időben én is főztem olyanon. A vastag aljú edényeket kedveltem hozzá, és különösen fontosnak éreztem, hogy sima legyen az aljuk és jól illeszkedjen a laphoz. Meg egy csomó minden alatt már jóval a vége előtt elzártam, és lefedve szépen megfőtt az étel a maradék hőtől.