2009. március 10., kedd

Kapros pulykatokány

 
Ez a recept anyám kézzel írott füzetkéjéből származik. Az évek során módosítottunk rajta, nem zsírral készül (szerintem sosem csinálta zsíron), és nem sertéshúsból, hanem pulykából vagy csirkéből. Amikor szezonja van a kapornak, befagyasztunk belőle egy fagylaltos doboznyit, így egész évben van itthon „friss”. Sokkal jobb a mirelit, mint a szárított.


Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet cukor
  • só, kevés bors
  • kapor
  • 2 dl tejföl
  • kevés citromlé

A húst megmosom és kb. kisujjnyi csíkokra vágom. A hagymát felkockázom és megpárolom az olajon. Hozzáadom a húst, és addig sütöm, amíg minden oldala egyenletesen kifehéredik. Aláöntöm a bort, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt megpárolom. A tejfölben elkeverem a lisztet, behabarom vele a húst, sózom, borsozom, még egy kis kaprot adok hozzá. Egy csipet cukorral és kb. egy teáskanálnyi citromlével ízesítem. Főtt tésztával tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


4 megjegyzés:

sedith írta...

Szia!
Én is főleg fagyasztani szoktam a zöldfűszereket. Szárítottat csak vásárolok. Tavasszal keveréket is készítek a friss zöldfűszerekből.
A kaprot mindenben szeretem, biztos ez a pulykatokány is finom lehet vele!:)
edith

Lilla írta...

mi csak kaprot meg petrezselymet szoktunk fagyasztani (meg angolzeller szárat, az valamennyire fűszernek számít). kertben vagy erkélyen termeled őket?

Evelin írta...

Megkérdezhetem hogy hogyan fagyasztjátok pontosan a kaprot? Nem áll össze?

Lilla írta...

ahogy a petrezselymet :-), megmosva, megszárítva, összevágva. fagyisdobozban. kiskanállal szoktam belőle az ételbe kaparni belőle, rögtön miután kiveszem a fagyasztóból (néha csak a széléről, de akkoris, rögtön felhasználható).