Ez a recept anyám kézzel írott füzetkéjéből származik. Az évek során módosítottunk rajta, nem zsírral készül (szerintem sosem csinálta zsíron), és nem sertéshúsból, hanem pulykából vagy csirkéből. Amikor szezonja van a kapornak, befagyasztunk belőle egy fagylaltos doboznyit, így egész évben van itthon „friss”. Sokkal jobb a mirelit, mint a szárított.
Hozzávalók:
- 50 dkg pulykamell
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál liszt
- 1 csipet cukor
- só, kevés bors
- kapor
- 2 dl tejföl
- kevés citromlé
A húst megmosom és kb. kisujjnyi csíkokra vágom. A hagymát felkockázom és megpárolom az olajon. Hozzáadom a húst, és addig sütöm, amíg minden oldala egyenletesen kifehéredik. Aláöntöm a bort, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt megpárolom. A tejfölben elkeverem a lisztet, behabarom vele a húst, sózom, borsozom, még egy kis kaprot adok hozzá. Egy csipet cukorral és kb. egy teáskanálnyi citromlével ízesítem. Főtt tésztával tálalom.
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
4 megjegyzés:
Szia!
Én is főleg fagyasztani szoktam a zöldfűszereket. Szárítottat csak vásárolok. Tavasszal keveréket is készítek a friss zöldfűszerekből.
A kaprot mindenben szeretem, biztos ez a pulykatokány is finom lehet vele!:)
edith
mi csak kaprot meg petrezselymet szoktunk fagyasztani (meg angolzeller szárat, az valamennyire fűszernek számít). kertben vagy erkélyen termeled őket?
Megkérdezhetem hogy hogyan fagyasztjátok pontosan a kaprot? Nem áll össze?
ahogy a petrezselymet :-), megmosva, megszárítva, összevágva. fagyisdobozban. kiskanállal szoktam belőle az ételbe kaparni belőle, rögtön miután kiveszem a fagyasztóból (néha csak a széléről, de akkoris, rögtön felhasználható).
Megjegyzés küldése