2009. március 15., vasárnap

Mangós-ananászos kosárkák


Egyik újabb konyhai "játékom" - kosárforma... Ez az első verzió, már azóta készült egy teljesen másféle is, majd posztolom azt is. Ez amolyan klasszikus: omlós tészta, túrókrém, egzotikus gyümölcsök… Kis (kb 35 ml-es) formákkal 48 darab, muffintepsiben (vagy 70 ml-es formákkal) 24 darab lesz ebből az adagból. Nekem a mangó és az ananász nem volt elég, kellett hozzá egy kis kivi, hogy mindegyikre jusson elég gyümölcs. A kisebb formák jobban beváltak, mint a nagyobb, 70 ml-es, muffinméretűek.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • ha szükséges, tejföl

    a töltelékhez:
  • 50 dkg sovány túró
  • 2 tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg méz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 érett mangó
  • 1 érett ananász
  • pisztácia/mandula/mogyoró

A hozzávalókból omlós tésztát gyúrok, ha szükséges, kevés tejfölt adok hozzá. Fóliába csomagolom és min. 30 percre a hűtőbe teszem. A mézet krémesre keverem a citromlével. Hozzáadom a tojásokat és a tojásfehérjéket, és alaposan elkeverem. Ezután hozzákeverem a túrót és a pudingport. A sütőt 175 fokra előmelegítem (légkeverés). A tésztát vékonyra nyújtom és akkora köröket szúrok ki belőle, hogy a kosárformákat kibéleljem vele. A túrós tölteléket a tésztába töltöm. A mangós és az ananászt apró kockákra vágom és a krém tetejére rakom. körben megszórom apróra vágott pisztáciával/mogyoróval/mandulával. 30 percig sütöm. Miután kivettem a sütőből, kicsit hűlni hagyom, majd kiveszem a tortácskákat a formákból.

Sok darabhoz elég. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább
  • Joghurtos túrófagylalt meggyöntettel Utolért a végzet. Nekiálltam a fagyigép nélküli fagylaltgyártásnak. Az egy dolog, hogy ahogy öregszem (ez mondjuk 26 évesen elég jól hangzik) leszek én is egyre jobban egészség-bolond (mondjuk szerencsére nem a nagy magyar… Tovább
  • Csokoládés túrótorta A ribizlis túrótortának már az első falatánál eszembe jutott, hogy jó-jó, de ez rémesen ribizlis savanyú, sokkal jobban csúszna nekem gyümölcs helyett egy kis étcsokoládés ganache-sal a tetején. És valóban. Szerintem sokka… Tovább
  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Ribizlis túrótorta Az eredeti a NLK-s recept lett volna, ha nem olyan hanyagul olvasom el, ahogyan szoktam, illetve ha nem hagyok ki/helyettesítek egyes anyagokat élből mással. Így aztán több változtatás lett benne, mint eredetileg akartam. … Tovább

0 megjegyzés: