2009. március 15., vasárnap

Mangós-ananászos kosárkák


Egyik újabb konyhai "játékom" - kosárforma... Ez az első verzió, már azóta készült egy teljesen másféle is, majd posztolom azt is. Ez amolyan klasszikus: omlós tészta, túrókrém, egzotikus gyümölcsök… Kis (kb 35 ml-es) formákkal 48 darab, muffintepsiben (vagy 70 ml-es formákkal) 24 darab lesz ebből az adagból. Nekem a mangó és az ananász nem volt elég, kellett hozzá egy kis kivi, hogy mindegyikre jusson elég gyümölcs. A kisebb formák jobban beváltak, mint a nagyobb, 70 ml-es, muffinméretűek.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • ha szükséges, tejföl

    a töltelékhez:
  • 50 dkg sovány túró
  • 2 tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg méz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 érett mangó
  • 1 érett ananász
  • pisztácia/mandula/mogyoró

A hozzávalókból omlós tésztát gyúrok, ha szükséges, kevés tejfölt adok hozzá. Fóliába csomagolom és min. 30 percre a hűtőbe teszem. A mézet krémesre keverem a citromlével. Hozzáadom a tojásokat és a tojásfehérjéket, és alaposan elkeverem. Ezután hozzákeverem a túrót és a pudingport. A sütőt 175 fokra előmelegítem (légkeverés). A tésztát vékonyra nyújtom és akkora köröket szúrok ki belőle, hogy a kosárformákat kibéleljem vele. A túrós tölteléket a tésztába töltöm. A mangós és az ananászt apró kockákra vágom és a krém tetejére rakom. körben megszórom apróra vágott pisztáciával/mogyoróval/mandulával. 30 percig sütöm. Miután kivettem a sütőből, kicsit hűlni hagyom, majd kiveszem a tortácskákat a formákból.

Sok darabhoz elég. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: