Biztos mindenki ismeri ezt a nagyon egyszerű poharas süteményt. Roppant egyszerű, mérleg sem kell hozzá, kezdők is bátran kipróbálhatják. Két dolog van csak, amire oda kell figyelni: alacsony hőfokon kell sütni, hogy megsüljön a közepe mielőtt a széle megég, és ami mindig fontos: jó minőségű kakaópor. A 10-12%-os zsírszegény ízetlen kakaóport próbálja meg mindenki elfelejteni, annak kb. annyi köze van a kakaóhoz, mint a pótkávénak az igazihoz. A jó kakaópor 20-22%-os, holland, és valami fantasztikus vöröses árnyalatú mélybarna színe van.
Hozzávalók:
- 1 (kis) pohár joghurt
- 2 pohár liszt
- 1,5 pohár cukor
- 0,5 pohár olaj
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vanillincukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- kakaópor
- kb. 5 dkg étcsokoládé
A tojásokat szétválasztom,a fehérjéket felverem egy csipet sóval, a sárgájákat habosra keverem a cukorral és a joghurttal. Hozzákeverem a sütőport, a vanillincukrot, a lisztet és az olajat. Végül beleforgatom a felvert tojásfehérjét. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverés). Egy kalácsformát kivajazok, lisztezek, és beleöntöm a tészta kb. felét. A maradék masszába pár kanálnyi kakaóport keverek (sosem számolom, a színét szoktam nézni, legyen jó sötét), majd ezt is beleöntöm a formába. Kb. 40-45 perc alatt megsütöm (tűpróba!). Ha langyosra hűlt, kiveszem a formából. Vízfürdőben étcsokoládét olvasztok, és a tetejére kenem.
Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése