2009. március 23., hétfő

Joghurtos sütemény


Biztos mindenki ismeri ezt a nagyon egyszerű poharas süteményt. Roppant egyszerű, mérleg sem kell hozzá, kezdők is bátran kipróbálhatják. Két dolog van csak, amire oda kell figyelni: alacsony hőfokon kell sütni, hogy megsüljön a közepe mielőtt a széle megég, és ami mindig fontos: jó minőségű kakaópor. A 10-12%-os zsírszegény ízetlen kakaóport próbálja meg mindenki elfelejteni, annak kb. annyi köze van a kakaóhoz, mint a pótkávénak az igazihoz. A jó kakaópor 20-22%-os, holland, és valami fantasztikus vöröses árnyalatú mélybarna színe van.


Hozzávalók:

  • 1 (kis) pohár joghurt
  • 2 pohár liszt
  • 1,5 pohár cukor
  • 0,5 pohár olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vanillincukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • kakaópor
  • kb. 5 dkg étcsokoládé

A tojásokat szétválasztom,a fehérjéket felverem egy csipet sóval, a sárgájákat habosra keverem a cukorral és a joghurttal. Hozzákeverem a sütőport, a vanillincukrot, a lisztet és az olajat. Végül beleforgatom a felvert tojásfehérjét. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverés). Egy kalácsformát kivajazok, lisztezek, és beleöntöm a tészta kb. felét. A maradék masszába pár kanálnyi kakaóport keverek (sosem számolom, a színét szoktam nézni, legyen jó sötét), majd ezt is beleöntöm a formába. Kb. 40-45 perc alatt megsütöm (tűpróba!). Ha langyosra hűlt, kiveszem a formából. Vízfürdőben étcsokoládét olvasztok, és a tetejére kenem.

Eredetileg a női lapozón.


0 megjegyzés: