2009. április 24., péntek

Aranygaluska

aranygaluska1
Eltérő, hogy ki melyik részét preferálja az aranygaluskának, van, aki a tetejét, más az alját-szélét, én pedig a közepét szeretem a legjobban. Jó a ropogós teteje is, a pirult dió is finom a széleken. De a legeslegjobb a csupa-dió közepe. Hagyományosan főzött vaníliakrémet adnak mellé, én azonban finnyás vagyok, a főzés végén belekevert tojáshab nekem túl nyers. Úgyhogy a főzős pudingporhoz hasonló vaníliamártást főztem hozzá. Decens módon anyám csokiöntettel szokta általában tálalni.
aranygaluska2
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő (újabban inkább 2)
  • 3,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • ízlés szerint cukor a dióba
  • olvasztott vaj
A élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A liszthez adom a tojássárgáját, az olajat és az élesztős tejet, rugalmas tésztát dagasztok belőle, és meleg helyen kétszeresére kelesztem (akinek van kenyérsütőgépe, azt ezt kicsit egyszerűbben meg tudja oldani). Kb. 7 mm vastagra nyújtom a tésztát, pogácsaszaggatóval korongokat szúrok ki belőle. Az alsó sorhoz a korongokat megkenem olvasztott vajjal, kirakom a kapcsos tortaforma alját velük, és megszórom cukrozott dióval. A középső sorhoz a korongokat megkenem olvasztott vajjal, és a cukrozott dióba hempergetem. Miután megvan ez a sor, szórok rá még egy kis diót. A legfelső sort csak olvasztott vajjal kenem meg. Langyos sütőben 180 fokon megsütöm (nekem légkeveréssel nagyon gyorsan megsült a teteje, elég hamar át kellett váltani alsó sütésre, lehet h érdemes alsóval csinálni végig). Vanília/bor/csokisodóval tálalom.
4 fős adag (nálunk). Eredetileg a női lapozón.
Csak tudnám miért akkor kezdem el kívánni a diót, amikor olyannal költözöm össze, aki egyáltalán nem ehet belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Éjjel-nappal minitorták Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de ami… Tovább
  • Norma tésztája Én tényleg próbálkozom a padlizsánnal, de kicsit úgy vagyok vele, mint a teljeskiőrlésű liszttel, hogy hát meg lehet enni, de azért hát hmmm…. azért nem jó. Igazából a padlizsán egyetlen mentsége a létre, a kertben faszénen… Tovább
  • Ricottás szendvicskrém Valamelyik nem túl régi Nők Lapja Konyhában láttam egy paprikás-túrós szendvicskrémet, onnan jött az ötlet a maradék ricotta és olajbogyó hasznosítására. Nagyon jó szendvicset lehet belőle csinálni: ricottás krém – rukkola … Tovább
  • Pestos-cukkinis lepény Hozzávalók: 1 csomag (275 g) előnyújtott friss leveles tészta 2 kis cukkini (kb. 32-35 dkg) pár teáskanál pesto pár kanál ricotta brie 1-2 teáskanál olaj … Tovább
  • Kakaós-meggyes muffin Nagyobb tétel különböző ízű forrócsokoládé porhoz jutottam hozzá, és azon kívül, hogy rendszeresen isszuk őket, marad elég ahhoz, hogy kipróbáljam, jók-e másra is. A csokoládés-meggyesről kijelenthetem, hogy igen, nagyon fin… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Elkészítettem az aranygaluskát a sodóddal!
Isteni finom lett! :))

Köszönöm mindkét receptet!

Lilla írta...

örülök hogy tetszett :-)