2009. április 5., vasárnap

Zsemle zöldfűszeres túróval

Mániám a változatosság, ezért újabb és újabb recepteket keresek, hogy elrugaszkodjunk a párizsi-sajt-kenyér háromszögből. Most olyan zsemléket sütöttem, amiknek a tésztájában ugyanaz a zöldfűszeres túró van, mint amivel tálalom őket. A tészta gyorsan elkészül, nem kell se pihentetni, se keleszteni, sütés nélkül szerintem kb. 15 perc alatt össze lehet dobni az egészet.

Hozzávalók:

  • 25 dkg (sovány) túró
  • pár kanálnyi tejföl vagy joghurt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • snidling
  • 2 evőkanálnyi apróra vágott hagyma
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl és 2 evőkanál tej
  • 2,5 kávéskanál sütőpor
  • 0,5 kávéskanál mustárpor (vagy egy teáskanál mustár)
  • 0,5 kávéskanál só
  • (0,5 kávéskanál csili, én nem raktam, nem volt itthon, és nem hiányzik nekem belőle)
  • reszelt sajt

Először elkészítem a zöldfűszeres túrót. A túrót egy villával szétnyomkodom, hozzákeverek pár kanálnyi tejfölt/joghurtot. Hozzáadom az apróra vágott hagymát, az áttört fokhagymát, és pár (szerintem kb. 3-4 volt) evőkanálnyi felaprított snidlinget. Sózom, (borsozom). Bemelegítem a sütőt 200 fokra (légkeverés), kivajazok egy tepsit. Egy keverőtálba kimérem a lisztet, hozzáadom a mustárport, a sütőport, a sót, (a csilit), 2 evőkanálnyi felaprított snidlinget. Kimérek a túrókrémből 10 dkg-ot és a lisztes keverékhez vegyítem. A tésztába öntök 1 dl tejet, és lágy tésztát gyúrok belőle. Lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtom, és kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval (bögrével) korongokat szúrok ki belőle. Tepsibe teszem, megkenem a tetejét tejjel, és megszórom reszelt sajttal. 15-20 (nekem 20 volt) percig sütöm. A maradék túróval tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a  női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Fahéjas-kardamomos csiga “…olyan, mint egy fahéjas csiga, csak finomabb…” A legutóbbi IKEA-vizit alkalmával észrevettem, hogy a svéd ételek közt megbújik pár receptkártya is. Volt minimum kétféle halas (az egyik lasagne), és ez a fahéjas tekercs. Le… Tovább
  • Zabpelyhes pikelet–ausztrál palacsinta Annyira jópofa szó az, hogy pikelet. Kikelet-pikelet. Különösen azt tekintve, hogy vasárnap hajnali 8-kor felkeltünk forma-1-et nézni, én pedig közben megsütöttem ezeket a palacsintákat. Nyilván sokaknak a hajnali 8, az nem … Tovább
  • Johnny-palacsinta aka johnnycake Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak.… Tovább
  • Tojáskrémes reggeli burrito Végre egy olyan reggeli, ami sejtésem szerint nem 1500 kcal és nem leszek utána éhes egy óra múlva. Ébredés után egy darabig nincs étvágyam, ezért hétköznap elég soványan szoktam reggelizni, azért nem fogok korábban kelni, m… Tovább

0 megjegyzés: