2009. június 26., péntek

Paradicsomos tart

paradicsomostart2

A múltkori spárgás tart analógiájára, már akkor is készítettem ezt a változatot, mert nem mindenki lelkesedett a sült spárgáért. A paradicsomosat viszont szerintem nincs aki ne szeretné (van olyan, aki nem szereti a paradicsomot?). Frissen a legjobb, de megfelelő méretű dobozban szállítva másnap a munkahelyen is jó uzsonnára/ebédre egy kicsit megmelegítve.

Paradicsom ‘Pac-Man’:

06_07 047

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (45 dekás)
  • 3 evőkanál pesto
  • 3-4 evőkanál mascarpone
  • bazsalikom – lehetőleg friss (nekem sem volt sajnos)
  • parmezán
  • só, bors
  • néhány nagyobb paradicsom

A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés). Két tepsit kibélelek sütőpapírral. A pestot és a mascarponet összekeverem, a paradicsomot megmosom, és felkarikázom (a zöld ’izét’ mindig kivágom belőle). Ha szükséges kinyújtom a leveles tésztát (3-4 mm vastagra) – nekem 6 lapban volt, tökéletes volt a méretük és a vastagságuk is – és 6-8 téglalapra vágom. A sütőpapírra teszem a tésztalapokat, és megkenem őket a pestos mascarponeval (körben maradjon ’csupasz’ peremük). Paradicsomkarikákat teszek rá, bazsalikomleveleket tépkedek rá, megszórom reszelt parmezánnal, sóval, borssal, és 18-20 percet sütöm.

2-3 fős adag. Előételnek több is, akkor célszerű kisebbekre vágni. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás káposztasalátaHasonló ehhez, de mégsem ugyanaz.Gyomorkímélőbb (nincsen benne nyers hagyma), és édeskésebb (és nem a cukortól, mint az eredeti verzió, amit én következetesen mindig hozzáadott cukor nélkül csinálok, hanem az almától). Körete… Tovább
  • Zabpelyhes pikelet–ausztrál palacsinta Annyira jópofa szó az, hogy pikelet. Kikelet-pikelet. Különösen azt tekintve, hogy vasárnap hajnali 8-kor felkeltünk forma-1-et nézni, én pedig közben megsütöttem ezeket a palacsintákat. Nyilván sokaknak a hajnali 8, az nem … Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Stíriai metélt Ezt az ételt az elsők között tanultam meg, sőt az is lehet, hogy emiatt kezdtem el főzni. Az egyik kedvencem évek óta, de nem készült olyan gyakran, mint ahogy én szerettem volna. Általában azzal ráztak le, hogy „olyan mu… Tovább
  • Cukkinis-parmezános gnocchi Hozzávalók: 50 dkg gnocchi 3 kis cukkini 1 csokor újhagyma 1 evőkanál olívaolaj 4 evőkanál tejszín 1 evőkanál citromlé 10 dkg parmezán A gnocchit megfőzöm a zacskón található útmutatás szerint, leszűröm, és félreteszek egy … Tovább

2 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Ez csodás, elraktároztam, biztosan sort kerítek rá.

Lilla írta...

azon gondolkodom mit lehetne még tenni rá paradicsomon és spárgán kívül... talán zsenge újhagymát...