2009. június 1., hétfő

Tojásos nokedli

tojasosnokedli1

Igazi tavaszi klasszikus friss fejes salátával. Gyorsan elkészül és nagyon egyszerű. Egyetlen hátulütője van: a mosogatás. Két tuti tippet olvastam; az első: hagyjuk rászáradni, és akkor könnyen lejön a nokedli-tészta, kettő: ne meleg, hanem hideg vízzel álljunk neki a mosogatásnak. Most volt némi kolozsvári szalonnám, amihez nem volt semmilyen ötletem, úgyhogy kb. 5-7 dkg-mal felturbóztam a tojásos nokedlit.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • liszt
  • 3 tojás a „tetejére”
  • vaj/olaj
  • saláta

Egy nagy fazékban vizet melegítek. Két tojást elkeverek 1 dl tejjel és 1 dl vízzel. Megsózom, és annyi lisztet adok hozzá, hogy nokedli-tésztát kapjak (megmértem, ehhez nekem kb. 40 deka kellett). Eddigre, ha minden jól ment felforrt a víz, és lehet szaggatni a galuskákat. Nekem tologatós rozsdamentes acél+műanyag szaggatóm van, a deszkáról késsel történő szaggatáshoz nem tudok semmiféle iránymutatást adni. Miután az összes galuska feljött a víz tetejére még 1-2 percig főzöm, majd leszűröm. Egy-két diónyi vajat, vagy 1-2 evőkanál olajat keverek a kifőtt galuskához. Három tojást kevés sóval villával felverek, és a galuskára öntöm. Elkeverem, és erős tűzön, folyamatos keverés mellett átforgatom (aki nem irtózik a nyers tojástól ezt szerintem ki is hagyhatja, ha még főzés közben felveri a tojást, és a közel 100 fokos nokedlire tudja önteni).

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Gyerekkori kedvenc… Zseniális, amikor álom van a Disney filmekben, eleresztik magukat és csodálatos dolgok jönnek ki belőle.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vegán rakott rizs Hétvégén macaron sütöttünk. És ha macaront sütünk, akkor kínait rendelünk (arra most ne térjünk ki, hogy legutóbb a macaron fényesen sikerült, az ételszállító viszont nem remekelt). És ha kínait rendelünk, marad egy csomó fő… Tovább
  • Vegán palacsinta Anyám úgy tekint a palacsintára, mint a közeli lejáratú tejek és tojások temetője. És ebben szerintem abszolút igaza van. Nálunk viszont új szelek fújnak. Az egy dolog, hogy a tejet és annak bármilyen formáját már csak én f… Tovább
  • Rebarbarás-málnás pite szelet A tészta a Dessert for Two-ból származik, a könyvben van egy szuper őszibarackos pite ezzel a tésztával. Nyáron számlálatlan alkalommal megsütöttem már nektarinnal. Most egy pár hete “impulzusvásárolt” rebarbarakonzervet és … Tovább
  • Kókuszos muffin Igazából cupcake, de nem tudom, hogy magyarul hogy kellene hívni a cupcake-et. (Ami zsírosabb tésztájú, mint a muffin és van egy csomó krém a tetején). Úgyhogy muffin. Jó sok kókusszal. És nem tévedés, tényleg csak négy (max… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább

0 megjegyzés: