2009. július 16., csütörtök

Dán leveles sütemény

danleveles1
Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem el előző nap, de másnap rájöttem, hogy a tölteléket is nyugodtam megfőzhettem volna, megtakarítottam volna újabb perceket.
danleveles2
Hozzávalók:
A narancskrémhez:
  • 0,7 dl narancslé
  • 1,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 tojássárgája

A  meggykrémhez:
  • 30 dkg kimagozott meggy (a levével együtt, ami kifolyik belőle)
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál keményítő

A tetejére:
  • mandulalapok
  • porcukor
Először elkészítem a kétféle tölteléket, a narancs lényegesen kisebb mennyiség, mint a meggy, mert ennyi meggyem volt, és mind el akartam használni, a narancs afféle próba és kiegészítés volt. Szerintem lehet úgy kétszerezni a mennyiségeket, hogy a tojássárgája marad egy, mert nem lehet annyi pavlovát és habcsókot sütni/enni, mint amennyi tojásfehérje össze tud gyűlni a fagyasztóban. A narancskrémnél a hozzávalókat simára keverem (turmix, ha máshogy nem megy), és pár perc alatt sűrűre főzöm, és félreteszem hűlni. A meggy felét (és a levet, amit engedett), a keményítőt, a cukrot, és a tojássárgáját egy kisebb fazékba teszem, és összeturmixolom, ezt is sűrűre főzöm, és a végén belekeverem a maradék meggyet. A sütőt 200 fokra előmelegítem, és a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom. Kb. 8x10 cm-es téglalapokra vágom, a téglalapokat átteszem egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, a közepükre egy kis tölteléket teszek, a rövidebbik oldalon összenyomom a tészta sarkait, megkenem a felvert tojással, és a közepébe mandulát szórok. 200 fokon 20 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, megszórom porcukorral.
Nem számoltam, de nekem legalább 24 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább
  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Meggyes túrókrém Ez teljesen egy hűtő-ürítős, dobáljunk bele mindent-ami-van-itthon desszert. Sütöttem egy adag habcsókot mert hétvégén „eton mess”-t akarok készíteni, minden más ebből-abból maradt. Azonnal el kell fogyasztani, hogy a habc… Tovább
  • Lúdláb torta Ez az egyik legelső darabja a konyhai repertoáromnak, azaz több mint tíz éves múltra tekint vissza, és azóta is sokszor készül, mert egyszerű és nagyon finom. Házilag eltett rumos meggybefőtt hiányában, a sima befőtt levén… Tovább
  • Meggyes-zabpelyhes szelet  Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be leh… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Á, hát itt van. Ok, megérte, értem már. :DD

Lilla írta...

:-)
őrült vagyok.
és nagyon jól bírom a meleget.