2009. december 9., szerda

Kávés muffin vaníliakrémmel

muffin1

Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpatikusabb a krémsajtos megoldás, a tömény vajkrémeket nem igazán szeretem (amit viszont mindenki felejtsen el, aki ehet tejterméket: margarint kenni a tetejére).

muffin2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 fél teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 7,5 dkg liszt
  • 2 teáskanál instant kávé

A krémhez:

  • 10 dkg krémsajt
  • 6 dkg vaníliás porcukor

A vajat egy tálba teszem, és alacsony teljesítményen pár másodpercre beteszem a mikróba, akkor jó, ha kb. a harmada olvadt csak meg. Ekkor a vajat alaposan összekeverem, szilárd de nagyon puha kell legyen (mintha jó meleg szobában lenne szobahőmérsékletű). Hozzáadom a cukrot, és habosra keverem, egyenként beledolgozom a tojásokat, majd a kevés meleg vízben feloldott kávét is belekeverem. Egy tálba szitálom a lisztet, a sütőpor és a kakaót, összekeverem, majd pár adagban a tojásos keverékhez adom. A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy 12 lyukú muffintepsit kibélelek muffinpapírral. A formákba kanalazom a tésztát, és 15 percig sütöm. Közben a krémsajtot összekeverem a cukorral. A kész muffinokat rácsra teszem hűlni, és ha teljesen kihűltek, egy éles késsel levágom a tetejüket (a kés hegye lefelé álljon, azaz kúp alakú mélyedés képződjön a muffinban), kanalazok beléjük a krémből, félbevágom a kalapjukat, és szárny alakban visszateszem a krémre. Tálalás előtt még meghintem a tetejüket porcukorral.

12 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meggyes-zabpelyhes szelet  Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be leh… Tovább
  • Tejszínes-paradicsomos penne Közel egy hétig, legalább 6-7 boltban vadásztam a cserepes bazsalikomot, de nem sikerült egyetlen épkézláb példánnyal sem találkoznom – egy helyen volt egy, láthatóan beteg növény. Ez meglehetősen bosszantó, mert nem ártot… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • Paradicsomos hagymaleves Maradt a vöröslencsés kenyérből pár szelet, magában már nem lett volna jó, mindenképp meg kellett pirítani. Hagymalevesre gondoltam mint felhasználási módra, de nem a szokásos franciát akartam elkészíteni, úgyhogy rögtönöz… Tovább
  • Meggyes tiroli rétes Nem vagyok egy nagy rétes készítő, szerintem még bolti lapból sem megfelelő a végeredmény/ráfordított idő_energia_bosszúság aránya. Van pár dolog, amit szerintem a lánygyermekek bosszantására találtak ki, az egyik ilyen a … Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hát egészen finoman szólva, ettől a sütitől most csorog a nyálam.. :)Nagyon guszta! Érzem a finom kávé illatot is.... hmmmm....:o))) dolgozom tovább :(

Lilla írta...

ráadásul kakaós-kávés. a legjobb kombináció.