2009. december 9., szerda

Kávés muffin vaníliakrémmel

muffin1

Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpatikusabb a krémsajtos megoldás, a tömény vajkrémeket nem igazán szeretem (amit viszont mindenki felejtsen el, aki ehet tejterméket: margarint kenni a tetejére).

muffin2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 fél teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 7,5 dkg liszt
  • 2 teáskanál instant kávé

A krémhez:

  • 10 dkg krémsajt
  • 6 dkg vaníliás porcukor

A vajat egy tálba teszem, és alacsony teljesítményen pár másodpercre beteszem a mikróba, akkor jó, ha kb. a harmada olvadt csak meg. Ekkor a vajat alaposan összekeverem, szilárd de nagyon puha kell legyen (mintha jó meleg szobában lenne szobahőmérsékletű). Hozzáadom a cukrot, és habosra keverem, egyenként beledolgozom a tojásokat, majd a kevés meleg vízben feloldott kávét is belekeverem. Egy tálba szitálom a lisztet, a sütőpor és a kakaót, összekeverem, majd pár adagban a tojásos keverékhez adom. A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy 12 lyukú muffintepsit kibélelek muffinpapírral. A formákba kanalazom a tésztát, és 15 percig sütöm. Közben a krémsajtot összekeverem a cukorral. A kész muffinokat rácsra teszem hűlni, és ha teljesen kihűltek, egy éles késsel levágom a tetejüket (a kés hegye lefelé álljon, azaz kúp alakú mélyedés képződjön a muffinban), kanalazok beléjük a krémből, félbevágom a kalapjukat, és szárny alakban visszateszem a krémre. Tálalás előtt még meghintem a tetejüket porcukorral.

12 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés gofri–version 2.0. Juli kuzinom tanácsára kipróbáltam, hogy a csokoládédarabos gofriban az írót tej helyett kaukázusi kefirrel helyettesítem. És így még jobb. Köszike. … Tovább
  • Oreo keksz házilag Mandy receptje volt az utolsó csepp a pohárban, hogy akkor én ezt itt-és-most megcsinálom. Hatalmas pro hogy tök jól lehet hozzá használni a McDonaldsban lőtt Tom&Jerry-s sodrófát, kontra, hogy nekem túl édes a töltelék… Tovább
  • Aranygaluska Eltérő, hogy ki melyik részét preferálja az aranygaluskának, van, aki a tetejét, más az alját-szélét, én pedig a közepét szeretem a legjobban. Jó a ropogós teteje is, a pirult dió is finom a széleken. De a legeslegjobb a csu… Tovább
  • Aranygaluska II. + valami olyasmi Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.A kelt tésztában a liszt harmadát… Tovább
  • Gluténmentes csokis muffin Kaptam karácsonyra egy jópofa kis könyvet, amiben sok rajzolt ábrával illusztrálva egy csomó érdekességet írnak a csokoládéról (A csokoládé kis könyve), és a végén van benne néhány recept. Van itthon egy csomó kukoricaliszt,… Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hát egészen finoman szólva, ettől a sütitől most csorog a nyálam.. :)Nagyon guszta! Érzem a finom kávé illatot is.... hmmmm....:o))) dolgozom tovább :(

Lilla írta...

ráadásul kakaós-kávés. a legjobb kombináció.