2009. december 10., csütörtök

Lencsefőzelék

lencse1

A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán kerül az asztalra, akkor is általában levesként a karácsonyi-újévi időszakban. A leveshez képest csak egy lépésre van a főzelék, pusztán abban különböznek (legalábbis nálam), hogy a főzelékben több a lencse és a liszt.

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2-3 babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál ecet (alma- vagy fehérbor ecet)

A lencsét átmosom, és minimum egy fél napra beáztatom. Főzés előtt leöntöm az áztatóvizet, egy nagy fazékba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy 1-2 ujjnyira ellepje. A fokhagymagerezdeket megpucolom, és a babérlevéllel együtt a lencséhez adom. Fedő alatt, kis lángon puhára főzöm (közben néha megkavarom, és ellenőrzöm, hogy van-e még rajta víz). A főzési idő nagyban függ a lencsétől, ezért a forrástól számított kb. 40-edik perctől időnként megkóstolom, hogy megfőtt-e már. Ha megpuhult, a lisztet elkeverem a tejfölben, és egy kevés vízzel hígítom a lencse főzővizéből. A habarást a főzelékhez keverem, és felforralom. Az ecettel és sóval ízesítem, és kiveszem a babérleveleket és a fokhagymagerezdeket. Sült virslivel/kolbásszal tálalom.

5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-kókusztejes csirke kölessel Szekrény- és fagyasztó ürítő étel, sok fehérjével, kölessel és nem túl sok kalóriával. :-) Hozzávalók: 20 dkg kockákra vágott csirkecomb-filé 25 dkg gomba 2 dl kókusztej 1 hagyma 1 evőkanál olaj 2 evőka… Tovább
  • Újkrumpli gorgonzolás mártással Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások köze… Tovább
  • Fettuccine szalonnával és aszalt paradicsommal Volt pár szem aszalt paradicsom, némi húsos szalonna… és meglepetésemre a spenóttal színezett zöld tésztának nem volt spenót íze (ez volt az én nagy szerencsém). A spenóttal nagyon nem vagyunk jóban. Emlékeim szerint soha … Tovább
  • Tejfölös metélőhagymás muffin Onnan indult az egész, hogy kókadozott némi snidling az erkélyen, és maradt egy kis feta és olajbogyó. azt elég hamar eldöntöttem, hogy a fetát összekeverem némi tejföllel és apróra vágott olajbogyóval, már csak valami “al… Tovább
  • Tészta tejszínes tök-mártással Ez most kicsit olyan, a tegnap esti posztommal, mintha mi tésztát ennénk tésztával. ami azért így nem igaz, bár hetente egyszer biztos készítek. De kicsit össze-vissza kerülnek fel a receptek a blogra, néha az aznapi néha … Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, én ezt mennyire szeretem!:)
És csak én szeretem, úgyhogy egész szilveszterkor lencsét "zabálok"...:)))

Lilla írta...

nálunk mindenki szereti :-) mondjuk nem túl bagy macera megfőzni, egy emberre is érdemes nekiállni.