2009. december 16., szerda

Sütőtökös burgonyapüré

krumplip1

Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszerezni, fokhagymával, gyömbérrel, kevés fahéjjal.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • kb. 40 dkg sütőtök
  • 2-3 diónyi vaj
  • tej
  • szerecsendió

A sütőtököt 2-3 cikkre vágom, és előmelegített sütőben 220 fokon megsütöm. A burgonyát meghámozom, cikkekre vágom, és annyi vízben, ami éppen ellepi, puhára főzöm. Közben a sütőtököt kikanalazom a héjából, és a vaj felén átforgatom. A burgonyát leszűröm, összetöröm, elkeverem a vaj másik felével, sóval, szerecsendióval fűszerezem, és összekeverem a tökkel. Végül annyi tejet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás tiroli rétes Arra jó volt a bécsi út és az apfelstrudel-evés, hogy megígérjem “egyeseknek” hogy itthon is lesz almás rétes vanília fagylalttal. Azt már egyszer kifejtettem, hogy nálam a réteslap abszolút nem liebling-dolog, és igen kevé… Tovább
  • Rumos trüffel (laktózmentes)Elfelejtettem lefotózni, de mivel az esküvőre készült a vendégeknek (egy másik bonbon társaságában, kis kék dobozban mindenkinek a tányérja mellé téve), talán érthető, hogy miért… A recept elég nagy mennyiség (az eredeti hár… Tovább
  • Mokka muffin Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vanna… Tovább
  • Ír krémlikőrös trüffelEz lapult minden vendég dobozában a kókuszos-rumos mellett, hasonló okok miatt fénykép sajnos erről sincsen. Ez lényegesen macerásabb volt mint a másik: előző nap össze kellett keverni, csokoládéba mártani…. Azért nem vészes … Tovább
  • Mogyorógrillázsos keksz Az első Segítsüti füzetből van a recept, Ízbolygó mogyorós kekszét sütöttem meg némi változtatással. Én tényleg szeretni akartam az aszalt áfonyát, de túlságosan mazsolaszerű, az meg huszonakárhány éve felejtős, és kipiszk… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

nyammm :)

sedith írta...

Ejha, egyet főztünk!:D Még a fűszerezése is ugyanaz! Csak én még nem tettem fel a blogra, pedig vasárnap volt ebédhez! És töltött hústekercsek voltak köretként mellette. :)