2011. szeptember 8., csütörtök

Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel

sajtmartas

Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Rémes.

A gorgonzola-sütőtök nagyon jó kis páros együtt (elég csak erre a lepényre gondolni), volt egy szép nagy darab gorgonzolám, meg egy kisebb sütőtököm, amiből kivételesen nem rizottót akartam főzni. Úgyhogy ez lett belőlük, és lesz még máskor is, bár az általam ideálisnak tartott fazékmennyiségnél (1-2) kicsit több kell hozzá (3), de azért megéri a sok mosogatást.

És akkor a recept, hogy ne csak a képen szerepeljen:

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • kevés liszt és olaj

a mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8-10 dkg gorgonzola
  • szerecsendió
  • pár evőkanál tejszín

a rizshez:

  • 15 dkg rizs
  • 1 nagy hagyma
  • egy kb. 1,5 kilós sütőtök fele, kis kockákra vágva
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl fehérbor
  • csirke/zöldség-alaplé

A csirkemellet szeletekre vágom, megforgatom a lisztben, és kevés olajon megsütöm. A sajtmártáshoz a lisztből, a tejből és a vajból besamelt főzök, majd belekeverem a gorgonzolát, szerecsendióval fűszerezem, és ha túl sűrű, kevés tejszínnel hígítom. A rizshez kevés olívaolajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a rizst és a sütőtököt, kicsit pirítom, majd felöntöm a borral. Miután a rizs beszívta az összes bort, elkezdek alaplevet adagolni hozzá, és sűrű kevergetés mellett megfőzöm. Végül belekeverem a vajat, és ha szükséges, megsózom.

4 fős adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Mangós-chilis csirkecomb Nagyon jó volt a hús is, bár ott vétettem egy hibát, túlérett mangót használtam hozzá (ez a képeken látszik is, mert nagyon sötét a gyümölcs). Amitől elveszett a mangó fűszeres íze, gyakorlatilag pontosan olyan volt, minth… Tovább
  • Leveles tésztába csomagolt csirkemell Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csa… Tovább
  • Mogyorós-kókuszos csirke Van egy bontott mogyoróvajam, ami pár hónap múlva lejár, ideje volt nekilátni az üveg kiürítésének. mivel a kenyérre kenés nem opció – kipróbáltam, és nem ízlik, az pedig, hogy még lekvárt is kenjek a tetejére, amerikai mó… Tovább

2 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ez a sütőtökös rizs nagyon vonzó, ki fogom próbálni. :)

Lilla írta...

:-) pláne a gorgonzolaszósszal