2011. szeptember 4., vasárnap

Johnny-palacsinta aka johnnycake

IMG_7677

Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak. Nekem a szalonnához még mindig furcsa a cukros íz, úgyhogy a szalonnát parkoló pályára raktam, és juharszirup hiányában mézzel locsoltam meg.

Alapvetően nem vagyok egy nagy mézevő (és a gofrit is jobb szeretem az amerikai palacsintánál), de ez így egyben nagyon jó. Mindig az a bajom a kukoricaliszttel, hogy túl lassan fogy el a kilós csomag. Ez mindenképpen segíteni fog megoldani ezt a problémát. 

És reggel “félálomban” simán össze lehet ütni (amíg ihatóra hűl a tea). 

Egyébként annyit változtattam a recepten, hogy a tésztába olvasztott vaj kellene, de én nem szórakozom 1 evőkanálnyi vajak olvasztgatásával a gofrikhoz, palacsintákhoz, valamit ír valamennyi sót a tésztába, ami fölösleges, beviszek én enélkül is elég sót.

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 7,5 dkg kukoricaliszt (finomra darált)
  • 5 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dkg olaj + a sütéshez

A tejet és a tojást egy villával összekeverem (célszerűen egy kancsóban). Egy tálban pedig összekeverem a kétféle lisztet, a sütőport és a cukrot. A tojásos keveréket több részletben hozzáöntöm, és simára keverem (azt hittem, ez nehéz lesz, de nem az). Végül beledolgozom az olajat. Vékonyan kiolajozott serpenyőben, közepes lángon megsütöm a palacsintákat: evőkanálnyi kupacokat csurgatok (nekem egyszerre 3 fért el a serpenyőben), majd 1-2 perc múlva, miután kezdenek felhólyagosodni/buborékosodni, megfordítom őket, és a másik oldaluk is kap kb. 1 percet. Melegen, mézzel/juharsziruppal tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sörtészta A sörtésztában való sütés nagyon egyszerű, és nagyon jól variálható: ízesíthető sajttal, fűszerekkel és magokkal is. Nem csak apróra vágott húst, vagy rákfarkat süthetünk benne, hanem érdemes zöldségekkel is kipróbálni, pé… Tovább
  • Tárkonyos-citromos csirke Eddig nem alkalmazott konyhai technológia került elő ennél a húsnál: posírozás, azaz savanykás lében lassan, gyöngyözve főzés. Ennek megfelelően sokáig tartott az étel elkészítése, de ez érződött is az eredményen, egészen … Tovább
  • Lime-os zabpelyhes keksz Nagyon egyszerű, lime-krémmel töltött kekszeket sütöttem. Szerintem fogok még variálni vele, ízesíteni a kekszet és a tölteléket különböző dolgokkal, mert nagy sikere volt. Házilag, tejfölből előállított sajtkrémet használ… Tovább
  • Kandírozott gyümölcsös koszorú Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt… Tovább
  • Kávés muffin vaníliakrémmel Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpat… Tovább

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

A só nagyon fontos, nem szabadna csökkenteni. Ez hamis info. (Állatgyógyászatból tudjuk)

Lilla írta...

nem is szeretem igazából

Bori írta...

Egyébként mi folyamatosan szoktatjuk az ismerősökt/barátokat az amerikai pal. + bacon + juharszirup hármasra, mert nagyon jóóóó :-) Eddig még mindenkinek ízlett :-)