2012. január 28., szombat

Túrós-citromos palacsinta

pancake2
Újabb konyhai “játékom” van, egy Tefal tükörtojás/palacsinta-sütő. 4 mélyedés van a 25 cm-es serpenyőben, szóval nem “hagyományos” palacsintához való, hanem a mindenféle kisebb, pufibb angolszász változatokhoz.
Ilyen, amikor sülnek benne a kis palacsinták:
WP_000027
Egy mélyedésbe egy evőkanálnyi tészta kell. Szép formásak lesznek így a palacsinták – kissé olyan vagyok, mint Hercule Poirot, szeretem a szögteles bútorokat, és lehetőleg minden legyen szabályos. A pancake is. Bár igazán akkor lennék elvetemült, ha én is szögletes teasüteményre vadásznék, és a palacsintától is azt várnám el, hogy négyzet alakú legyen, nem pedig kerek.
Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 25 dkg túró
  • 3/4 csésze* liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2/3 csésze tej
  • csipet só
  • 1 citrom leve (és ha bio, a héja is)
  • olaj/vaj a sütéshez
*1 csésze = 2,5 dl
A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport összekeverem, és a többi hozzávalót egy nagyobb tálban kézi habverővel simára keverem. A lisztes keveréket pár adagban a tojásos keverékhez adom, simára keverem, és olvasztott vajon/olajon evőkanálnyi adagokban megsütöm. (Nekem a közepes erősség vált be, 9 fokozatból 6-os a főzőlapon)
Juharsziruppal/mézzel/lekvárral/kompóttal tálalom. 2 nagyon nagy vagy 3-4 kisebb adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Lazac avokádóval és grapefruittal A múlt héten bevásároltunk avokádóból, és gyorsan kellett velük kezdeni valamit, mert elérték a megfelelően érett állapotot. Volt a fagyasztóban lazac, úgyhogy már csak egy érett vörös húsú grapefruitot kellett hozzá venne… Tovább
  • Mangós-chilis csirkecomb Nagyon jó volt a hús is, bár ott vétettem egy hibát, túlérett mangót használtam hozzá (ez a képeken látszik is, mert nagyon sötét a gyümölcs). Amitől elveszett a mangó fűszeres íze, gyakorlatilag pontosan olyan volt, minth… Tovább
  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Mozzarellás lencsesaláta Végre eljutottam oda, hogy nem levest készítettem a lencséből. Egy ideje terveztem, de most értem el a megvalósításig. A múltkori vörösbabos saláta és ez után arra jutottam, hogy nagyszerű saláta alapanyag a többféle hüvel… Tovább

3 megjegyzés:

Évi írta...

Valami nem stimmel, mert a liszt kétszer szerepel, a túrót meg nem látom, hogy mikor adod hozzá. Bocsi, csak nagyon tetszik a recept, szívesen megcsinálnám!

Lilla írta...

kicsit átírtam, a második lisztet lisztes keverékre. a túró ott van h "és egy nagyobb tálban kézi habverővel simára keverem a többi hozzávalót". tehát lesz egy híg cucc (tojás, túró, citromlé, tej), meg egy lisztes-sütőporos-cukros. és ezeket vegyíted össze

Évi írta...

Ahá, értem, köszi! Na akkor jövő héten próba-szerencse :)