2012. január 14., szombat

Amerikai palacsinta II.

PALACSINTA1

Szerepelt már amerikai palacsinta a blogon (itt), az azt hiszem a Jamie Oliver-féle verzió, ez pedig Nigella süteményes könyvéből van. Ez az egyszerűbb, mert szét sem kell hozzá választani a tojásokat, csak minden hozzávalót kimérni egy tálba, és turmixgéppel, vagy kézi habverővel összekeverni.

A juharszirup és a ropogósra sütött szalonna pedig tényleg tök jól illenek az amúgy elég semleges ízű palacsintához. És a juharszirup sokkal kevésbé édes, mint vártam. Arra vajon hogy jöttek rá, hogy a juharszirup finom édes? Mert nem ám annyi, hogy megcsapolják a juharfát, és máris ott a mézszerű folyadék, koncentrálni kell, 40 liter fa nedvből lesz 1 liter szirup. Ez azért nem a véletlen műve, mint bedugni egy botot egy méhkasba és konstatálni, hogy a méheken kívül édes ragacsos valami is van rajta.

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg vaj megolvasztva
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • vaj vagy olaj a sütéshez
  • a tálaláshoz juharszirup és ropogósra sütött szalonna

Az összes hozzávalót egy tálba teszem, és kézi habverővel vagy turmixszal simára keverem. Kevés olvasztott vajon vagy olajon megsütöm (egy nagyobb serpenyőben egyszerre 3-4-et). Vagy kanállal cseppentem a tésztát a serpenyőbe, vagy az egész masszát átrakom egy kancsóba, és abból öntöm. Akkor kell a palacsintákat megfordítani, ha már hólyagosak, és a tetejük megszilárdult (közepes lángon sütöttem, 9 fokozatból 6-oson), a második oldaluknak maximum 1 perc kell. Juharsziruppal meglocsolva és ropogósra sütött szalonnával tálalom.

3 nagy vagy 4 kisebb adag.

0 megjegyzés: