2012. január 28., szombat

Túrós-citromos palacsinta

pancake2
Újabb konyhai “játékom” van, egy Tefal tükörtojás/palacsinta-sütő. 4 mélyedés van a 25 cm-es serpenyőben, szóval nem “hagyományos” palacsintához való, hanem a mindenféle kisebb, pufibb angolszász változatokhoz.
Ilyen, amikor sülnek benne a kis palacsinták:
WP_000027
Egy mélyedésbe egy evőkanálnyi tészta kell. Szép formásak lesznek így a palacsinták – kissé olyan vagyok, mint Hercule Poirot, szeretem a szögteles bútorokat, és lehetőleg minden legyen szabályos. A pancake is. Bár igazán akkor lennék elvetemült, ha én is szögletes teasüteményre vadásznék, és a palacsintától is azt várnám el, hogy négyzet alakú legyen, nem pedig kerek.
Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 25 dkg túró
  • 3/4 csésze* liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2/3 csésze tej
  • csipet só
  • 1 citrom leve (és ha bio, a héja is)
  • olaj/vaj a sütéshez
*1 csésze = 2,5 dl
A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport összekeverem, és a többi hozzávalót egy nagyobb tálban kézi habverővel simára keverem. A lisztes keveréket pár adagban a tojásos keverékhez adom, simára keverem, és olvasztott vajon/olajon evőkanálnyi adagokban megsütöm. (Nekem a közepes erősség vált be, 9 fokozatból 6-os a főzőlapon)
Juharsziruppal/mézzel/lekvárral/kompóttal tálalom. 2 nagyon nagy vagy 3-4 kisebb adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarin smoothie Eper rég nincs, úgyhogy új gyümölcs után kellett néznünk, amivel a reggeli vitamin-bombánkat elkészíthetjük.Őszibarackból is jó, ha épp az van kéznél, de azt meg szoktam hámozni, a nektarin pedig megy bele, úgy, ahogy van (-… Tovább
  • Alma-eper smoothie A múltkor kb. egy hétig szinte minden nap ezt reggeliztük. Na jó én ezt reggeliztem, Levi pedig valami “komolyabbat” és mellé elszürcsölt ebből egy adagot.Az amúgy nem annyira szuper eperből is jó lesz (és most még könnyű ne… Tovább
  • Eper-kecskesajt-balzsamecet Rozsos buci, kecskesajt, eper és harmadára beforralt balzsamecet. Ennyi. … Tovább
  • Céklakrém II. Hasonló készült már sokszor. Most – bár nem látszik – némi extra ízesítő is került a cékla mellé, olyan ami-a-hűtőben-van alapon.A céklát most csak főztem, nem volt kedvem a 30+ fokban egy icipici cékla miatt bekapcsolni a s… Tovább
  • Gombás frittata Új szakácskönyvek, új főzős újság, és most időm is van végre egy kicsi, úgyhogy visszatértem a konyhába! :-)Az egyik szerzeményem Martha Stewart “birodalmából” származik: “Power Foods: 150 Delicious Recipes with the 38 Healt… Tovább

3 megjegyzés:

Évi írta...

Valami nem stimmel, mert a liszt kétszer szerepel, a túrót meg nem látom, hogy mikor adod hozzá. Bocsi, csak nagyon tetszik a recept, szívesen megcsinálnám!

Lilla írta...

kicsit átírtam, a második lisztet lisztes keverékre. a túró ott van h "és egy nagyobb tálban kézi habverővel simára keverem a többi hozzávalót". tehát lesz egy híg cucc (tojás, túró, citromlé, tej), meg egy lisztes-sütőporos-cukros. és ezeket vegyíted össze

Évi írta...

Ahá, értem, köszi! Na akkor jövő héten próba-szerencse :)