2014. november 24., hétfő

Aszalt paradicsomos zabkeksz

Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem rajta.

Lisztet most egyáltalán nem használtam. Zabpehely az egész, és némi jó sok aszalt paradicsommal turbóztam. Egészen érdekes az állaga a zabpehelytől, kicsit morzsalékosabb mint búzaliszttel, de nagyon finom és “levegős”. Furcsa jelző ez egy keksznél, de tényleg ilyen.

Érdemes lenne 1/3 liszt, 2/3 zabpehellyel is nekifutni.

Hozzávalók

  • 21 dkg zabpehely
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • 16,5 dkg vaj
  • 16,5 dkg reszelt ementáli
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg apróra vágott aszalt paradicsom*

A vajat habosra keverem a tojássárgájával és a sóval, majd belekeverem a reszelt sajtot. A zabpelyhet kicsit összedarálom az aprítóval – egy része legyen liszt-szerű, egy része maradjon még kicsit darabos. A zabpelyhet és a sütőport összekeverem, és pár részletben a vajas keverékhez adom. Belegyúrom az aszalt paradicsomot, a tésztából két hosszú hengert formázok, fóliába csomagolom, és minimum egy órára beteszem a hűtőbe.

A sütőt 180 fokra előmelegítem, a hengereket kb. fél cm vastag karikákra vágom, és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 15 perc alatt megsütöm – akkor jó, ha van egy kis színe.

Rácsra teszem hűlni, és miután kihűlt, jól záródó dobozba teszem.

2-2,5 tepsinyi lesz belőle.

*nekem aromazáró csomagban volt nem túl keményre aszalt paradicsomom, azt csak felvágtam, és már ment is a tésztába. Az olajban eltett verziót szerintem használat előtt egy kicsit olajtalanítani kell – leöblíteni, és megszárítani (és esetleg kevesebb tojássárgáját használni, a 2 sárgája helyett mondjuk 1 egész tojást).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyoróvajas brownie Terveim szerint visszatértem a normál/rendszeres blogoláshoz, mert a lakáscsere / költözés / felújítás túljutott a legrázósabb szakaszon. Azaz végre megint van működő, főzőlappal-sütővel felszerelt konyhám. Nem mondom, el le… Tovább
  • Kókuszos muffin Igazából cupcake, de nem tudom, hogy magyarul hogy kellene hívni a cupcake-et. (Ami zsírosabb tésztájú, mint a muffin és van egy csomó krém a tetején). Úgyhogy muffin. Jó sok kókusszal. És nem tévedés, tényleg csak négy (max… Tovább
  • Reggeli tojás és burgonya egytál–”Végigfőzni a Meatless-t” Az eredeti neve potato and zucchini hash, nem tudom, hogy lehetne ezt legjobban lefordítani, jobb híján reggeli tojás és burgonya (krumpli, na) egytál lett belőle. A lényeg: egy serpenyőben megpirítunk néhány zöldséget, és f… Tovább
  • Gofri édesburgonyával (tejmentes) Nem sok látszik belőle a képen, de így néz ki a fehérre festett parafa padló :-) De nem a padlóm a lényeg, hanem ami a tányéron van: édesburgonya pürés gofri, édesburgonya-krém (erről később külön posztban fogok megemlékezni… Tovább
  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább

0 megjegyzés: