2009. május 30., szombat

Eton mess

etonmess1

Angol édesség, ami az etoni kantinról kapta a nevét. Jó kis iskola lehet az, ahol ilyen desszertet szolgálnak fel. Tejszínhab, eper és habcsók, csupa remek összetevő. A habcsókhoz a múltkori receptet használtam, dobozban minimum egy hétig eláll, érdemes belőle nagyobb adagot sütni. A cukrozott eper akár egy fél nappal korábban is elkészíthető, a desszertet azonban célszerű frissen összeállítani, mert a tejszínhab úgy a legfinomabb (és biztosan nem vesz át semmilyen nemkívánatos szagot a hűtőben), a habcsók pedig ropogós marad.

etonmess2

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper (tisztítva)
  • 2 dl tejszín
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 2,5 dkg habcsók
  • 2 evőkanál narancslikőr (én fehér rumot használtam, mert narancslikőröm nincsen)

Az epret négybe-nyolcba vágom a méretüktől függően, meglocsolom a narancslikőrrel/rummal, és elkeverem a cukorral. Lefedve minimum 4 órára a hűtőbe teszem. A tejszínt kemény habbá verem, a habcsókot összetöröm. Az eper harmadát poharakba kanalazom, a maradék kétharmadot a habcsók kétharmadával a habhoz keverem. Az epres habot elosztom a poharakban (elég nagy pohár kell, vagy van „repeta is”). A maradék habcsókkal díszítem. Azonnal tálalom.

Nekem nem volt a hab elég édes, kipróbáltam úgy is, hogy a habhoz adok 3 teáskanál cukrot, finomabb volt úgy.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csőben sült cukkini A heti cukkini adagom. Úgy tűnik, hogy nyáron minden héten legalább egyszer cukkini az ebéd. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, köretnek, rántva, töltve, rakott egytálételként… ezt most egy nagyon egyszerű … Tovább
  • Mexikói csirke Szeretem a mindenféle mázakkal megkent sült csirkecombokat – bár az utóbbi időben hajlok inkább a kifilézett dolgokra, és amúgyis szörnyen lassú vagyok a lebőrözésben. Az a  szerencse, hogy csak 2 főre főzök. Egy Lajos Mar… Tovább
  • Medvehagymás lepény Az alap quiche lorraine-t turbóztam egy kis medvehagymával. Nagyon finom volt, ebben mondjuk része volt az igen bőkezűen mért szalonnának. (Nem azért mert ’férfiember’ is van a háznál, hanem mert finom). Hozzávalók: 1… Tovább
  • Zöldborsós quiche Friss zöldborsó, sajt szalonna… A szalonnát kicsit ellensúlyozandó részben teljeskiőrlésű lisztből készítettem az omlós tésztát. Érdekes plusz ízt adott hozzá, aki szeretné kipróbálni, de nem biztos benne, hogy tetszene-e … Tovább
  • Tortellini gombás mártással Minimális főzéssel akartam megoldani a másnapi ebédet (és lehessen jól szállítható szokás szerint a gyorsaságon kívül), ilyenkor jönnek a félkész dolgok, mint ez is. Tudok házilag tortellinit-raviolit készíteni, de általáb… Tovább

2 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Nagyon finom lehet :)

Lilla írta...

az.... :-)