2009. június 17., szerda

Rakott cukkíni

rakottcukkini2

Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott volna a sülés közben keletkező nedvességből valamennyit… Így kicsit összecsöpögtette a sütő alját – legalább annyi szerencsém volt, hogy könnyű volt kitakarítani, de megérte, mert nagyon finom lett.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 1 hagyma
  • 3 kicsi cukkíni
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • cukor, só, bors
  • 2 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dkg liszt
  • reszelt sajt
  • szerecsendió
  • 1 evőkanál olaj

Az apróra vágott hagymát megpárolom az olajon, hozzáadom a darált húst, miután mindenhol kifehéredett, sózom, borsozom, belekeverem a sűrített paradicsomot, és fedő alatt kb. 10 percig párolom. Közben a vajból, lisztből és tejből besamelt főzök. A kész besamelt kicsit megsózom, szerecsendióval fűszerezem, és egy maréknyi reszelt sajtot keverek bele. A cukkíniket felkarikázom (2-3 mm vastagra). Egy tűzálló tálban összeállítom: Egy réteg cukkíni – a darált húsos ragu fele – egy réteg cukkíni – a darált húsos ragu második fele – a maradék cukkíni – besamel – reszelt sajt. Előmelegített sütőben 180-200 fokon addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

Rizzsel: 1,5 dl rizst megfőzök, és az első réteg cukkínire terítem, a húst 30 dekára növelem, és 3 főre elég.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Barna rizs fekete babbal és avokádóval – Végigfőzni a “Meatless”-t Inkább nem hívom receptnek, csak ötletadónak. A lényeg úgyis benne van a nevében, illetve látszik a képen. Barnarizs, fűszeres fekete bab, avokádó. Néhány “topping” rá és kész is a szuper vega ebéd vagy vacsora. A rizs sima … Tovább
  • Töltött sült paradicsom Ez a recept is annak köszönhető, hogy hatalmas lelkesedéssel bámulom nap-mint-nap az EveryDay Food videókat. Az egyetlen nehézség, megszerezni a megfelelő méretű paradicsomokat (és esetleg szemmértékkel eltalálni a szükséges… Tovább
  • Gnocchi sültpaprika-szósszal (vegán) Új szelek fognak fújni a blogon, az eddiginél jóval több (a majdnem semminél nem nehéz többnek lenni) vegán recept lesz. “Egyesek” – nem én, én még mindig kétpofára eszem a “mac and cheese”-t – allergiásak a tejfehérjére, ú… Tovább
  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább
  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább

0 megjegyzés: