2009. június 9., kedd

Somlói galuska

somloi2

Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik házi készítésűvel pedig még nem találkoztam, kevesen veszik azért a fáradságot a háromféle piskótához és a többi részfeladathoz. Pedig nem ördöngösség, a lépések egyszerűek, csak némi idő kell hozzá. A készre összeállított piskóta nagyon jól bírja a fagyasztást, érdemes egyszerre megcsinálni ezt az adagot, még ha nem is fogy el egyszerre, a csokoládéöntetet azonban jobb frissen készíteni, fagyasztáskor csúnyán szétválik a csokoládé és a vizes fázis.

Hozzávalók:

a „sárga” piskótához:

  • 2 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál hideg víz

a kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • 6 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál hideg víz

a diós piskótához:

  • 2 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • 6 dkg liszt
  • 3 dkg darált dió
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál hideg víz

a sziruphoz:

  • 1 dl rum
  • 1 dl víz
  • egy narancs reszelt héja
  • egy citrom reszelt héja
  • 12 dkg cukor

a vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 10 g zselatin

a rétegek közé:

  • 10 dkg darált dió
  • kevés baracklekvár
  • kakaópor

a csokiöntethez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl rum
  • 1,5 dl víz
  • a tálaláshoz tejszínhab

Megsütöm a három piskótát – egyszerű vizes piskóta, a lépések a grillázsos mascarponetorta receptnél megtalálhatóak -, célszerűen sima-diós-kakaós sorrendben, mert így megspórolok magamnak két mosogatást, ami a keverőtálakat illeti. Kb. 20x30 cm-es lehet a tepsim, kicsit nagyobba is elég ez a tésztamennyiség. Közben, vagy utána, attól függ, ki mekkora profi a konyhában, elkészítem a szirupot. A hozzávalókat összekeverem egy kis edényben és felforralom, főzni nem kell, miután elérte a forráspontot félreteszem hűlni. Ezután elkészítem a vaníliakrémet, a tojássárgájákat elkeverem a liszttel és a tejjel (nekem nem sikerült csomómentesre, úgyhogy megturmixoltam), és felfőzöm. A zselatint kevés vízben elkeverem, és hozzáadom a forró krémhez (biztos, ami biztos egy-két percig együtt főztem, de lehet, hogy enélkül is működik a dolog). Ezt is félreteszem hűlni. A csokoládéöntet elkészítésének ideje szabadon választható, lehet másnap is, tálalás előtt (csak legyen ideje lehűlni, de annak nem kell egy éjszakát állni a hűtőben a piskótával ellentétben). A csokoládéöntet is roppant egyszerű: a hozzávalókat vízfürdőben összeolvasztom, majd hagyom kihűlni. Miután kész (és lehűlt) a háromféle piskóta, a szirup, a vaníliakrém, és a diót is ledaráltam, elkezdem összeállítani a „galuskát”. Egy tálcára teszem az egyik piskótát, meglocsolom a szirup harmadával, megkenem a krém felével, és rászórom a dió felét. Ráteszem a második piskótát, meglocsolom a maradék szirup felével, rákenem a maradék krémet, és megszórom a maradék dióval. Ráteszem a harmadik piskótát, meglocsolom a maradék sziruppal, megkenem baracklekvárral, és megszórom kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe teszem. Tálaláskor evőkanállal „galuskákat” vágom belőle, meglocsolom a rumos csokoládéöntettel, és tejszínhabot kanalazok rá.

10-12 fős adag. A darált diós rész mazsolával dúsítható (érdemes rumba áztatni pár órára). Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább
  • Krémtúrós-csokoládés muffin Cheesecaket sütöttem, és maradt 20 dkg krémtúró, amit nem volt kedvem csak úgy elkanalazni, és kellett is valami, amit vihetek másnap a suliba eszegetni. Ezért a – számomra – legtriviálisabb megoldást választottam: muffint… Tovább

0 megjegyzés: