2009. július 27., hétfő

Vörösbabos-gombás rizottó

vorosbabosrizotto2

Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jogos a vegetáriánusok felháborodása, amikor vendéglőkben a rántottgomba-rántottsajt duóból választhatnak csak. Annál sokkal-sokkal változatosabb ételek kreálhatók a hús mellőzősével, megkockáztatom, hogy változatosabbak is, mint a húsos étrendben.

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 9 dl zöldségalaplé
  • só, bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2-3 szál szárzeller
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 40 dkg vörös vesebab konzerv
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanálnyi fenyőmag
  • fehérbor

A babot lecsöpögtetem, a hagymát apróra vágom, a gombát és a zellert felszeletelem, a paprikát kimagozom, és apró kockákra vágom. A zöldségalaplét elkezdem melegíteni. Az olaj felén üvegesre párolom a hagymát, hozzáadok egy gerezd zúzott fokhagymát, majd 2 perc múlva a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. Ráöntök egy kis bort, ha beszívta, elkezdem adagolni a levest, és folyamatos keverés, és levesadagolás mellett megfőzöm a rizst. Amikor már nagyjából megpuhult a rizs, egy serpenyőben felhevítem a maradék két evőkanál olajat, és a paprikát meg a zellert 5 percig pirítom. Hozzáadom a gombát és a maradék egy gerezd fokhagymát, és még öt percig párolom. A megfőtt riszt összekeverem a zöldségekkel, a babbal, az apróra vágott petrezselyemmel, a fenyőmaggal, és sóval, borssal ízesítem. Azonnal tálalom.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mangós csirke curry-s rizzsel Volt itthon egy kis maradék fekete bab, meg egy felhasználásra váró mangó szósz. Ez lett belőlük… (bár a szószból még van jó sok) Hozzávalók: 4 csirke alsócomb pár kanál mangó-szósz só, bors (esetleg chili) 1-… Tovább
  • Bab-burger Néha rákattanok különböző ételekre, és rövid időn belül többfélét kipróbálok belőlük. Tudományosabban fogalmazva: „körbejárom a témát”. Most hamburger és palacsinta hetek vannak, csirkés burger már volt, ez most egy vegetári… Tovább
  • Bab-pogácsák tortilla-ban tzazikivelA BBC GoodFoodról van a recept, minimálisat változtattam rajta, mivel a bazsalikomos tzaziki kivitelezhetetlen volt, mert két üzletből egyben sem találtam bazsalikom bokrot. Úgyhogy “normál” uborkásat készítettem hozzá. Nagyo… Tovább
  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább

0 megjegyzés: