2009. december 9., szerda

Kávés muffin vaníliakrémmel

muffin1

Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpatikusabb a krémsajtos megoldás, a tömény vajkrémeket nem igazán szeretem (amit viszont mindenki felejtsen el, aki ehet tejterméket: margarint kenni a tetejére).

muffin2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 fél teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 7,5 dkg liszt
  • 2 teáskanál instant kávé

A krémhez:

  • 10 dkg krémsajt
  • 6 dkg vaníliás porcukor

A vajat egy tálba teszem, és alacsony teljesítményen pár másodpercre beteszem a mikróba, akkor jó, ha kb. a harmada olvadt csak meg. Ekkor a vajat alaposan összekeverem, szilárd de nagyon puha kell legyen (mintha jó meleg szobában lenne szobahőmérsékletű). Hozzáadom a cukrot, és habosra keverem, egyenként beledolgozom a tojásokat, majd a kevés meleg vízben feloldott kávét is belekeverem. Egy tálba szitálom a lisztet, a sütőpor és a kakaót, összekeverem, majd pár adagban a tojásos keverékhez adom. A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy 12 lyukú muffintepsit kibélelek muffinpapírral. A formákba kanalazom a tésztát, és 15 percig sütöm. Közben a krémsajtot összekeverem a cukorral. A kész muffinokat rácsra teszem hűlni, és ha teljesen kihűltek, egy éles késsel levágom a tetejüket (a kés hegye lefelé álljon, azaz kúp alakú mélyedés képződjön a muffinban), kanalazok beléjük a krémből, félbevágom a kalapjukat, és szárny alakban visszateszem a krémre. Tálalás előtt még meghintem a tetejüket porcukorral.

12 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Császármorzsa Nekem nincsenek a császármorzsához kapcsolódó gyerekkori emlékeim, vaníliaillatú nagymamás uzsonnákról, és friss baracklekvárokról. Viszonylag későn ismerkedtem meg ezzel az étellel, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért ann… Tovább
  • Kávékrémes korongok Nem tudom megunni a leveles tésztából készült süteményeket. Ismét – a már többször bizonyított – házi leveles tésztát használtam. Elég sokat gondolkoztam, hogy mit is kívánok: kókuszt? kávét? csokoládét? A befutó kávés let… Tovább
  • Mississippi torta Rengeteg változata létezik, a ’Mississippi mud cake’-nek, azaz a Mississippi iszapjáról elnevezett süteménynek. Az össze változatban közös a rengeteg csokoládé, és a ragacsos töltelék. Egyes források szerint a második vilá… Tovább
  • Kókuszos habcsók Rettentően felgyűltek a tojásfehérjék a fagyasztóban, muszáj valamit kezdenem velük. Ennek a muszájnak az első állomása ez a kókuszos habcsók, ami a sima habcsók sokkal tömörebb, teasüteményszerűbb változata. Hozzávaló… Tovább
  • Nektarinos cobbler Ismét egy amerikai sütemény. Úgy tűnik, van pár klasszikusuk, ami egyezik az ízlésemmel. A ’cobbler’-t – ami egyébként cipészt jelent – Nagy-Britanniában is ismerik, csak ők egy húsos (általában bárány) ételt értenek alatt… Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hát egészen finoman szólva, ettől a sütitől most csorog a nyálam.. :)Nagyon guszta! Érzem a finom kávé illatot is.... hmmmm....:o))) dolgozom tovább :(

Lilla írta...

ráadásul kakaós-kávés. a legjobb kombináció.