2009. december 19., szombat

Stíriai metélt

stiriai2
Ezt az ételt az elsők között tanultam meg, sőt az is lehet, hogy emiatt kezdtem el főzni. Az egyik kedvencem évek óta, de nem készült olyan gyakran, mint ahogy én szerettem volna. Általában azzal ráztak le, hogy „olyan munkás”, legyen inkább vargabéles. Nincs semmi bajom a vargabélessel, de azért a kettő nem ugyanaz. A makacsság meg győzött, egy idő után az volt a válaszom a sóhajra, hogy „jól van, hol a recept?”, egy tojást nem tudtam még akkoriban szétválasztani szerintem. De sikerült a stíriai. Elsőre.
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 50 dkg túró
  • 40 dkg liszt
  • tej
  • 7,5 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • mazsola pár órára rumba áztatva
  • 2 csomag vanillincukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál rum
  • vaj + zsemlemorzsa (a sütőforma kiszórásához)
A lisztet összegyúrom 15 dkg túróval, egy tojással, egy csipet sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjak. Ha van segéderő, akkor itt egyidejűleg zajlanak a munkafolyamatok, az egyik ember készíti a krémet, a másik nyújtja és főzi a tésztát, ha egyedül kell mindent megoldani, akkor először elkészítem a krémet. A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a citromhéjat, a vanília kivonatot és a maradék 3 tojás sárgáját. A fehérékből egy csipet sóval kemény habot verek. A vajas keveréket jól elkeverem, majd simára keverem a maradék túróval. Végül hozzáadom a rumot, a mazsolát, a tejfölt, és óvatosan beleforgatom a tojáshabot. Egy nagy fazékba vizet teszek fel (és beleteszem a tésztaszűrő betétet, nagymértékben megkönnyíti a dolgokat), és összeszerelem a tésztanyújtó gépet (természetesen lehet sodrófával is nyújtani). A tésztából maroknyi darabokat tépek, és lisztezett deszkán alaposan átgyúrom őket. A masinával 3as fokozatig nyújtom a tésztát, azaz kb. 1,5-2 mm vastagra, 5-6 cm magas csíkokra vágom, és a szélesmetélt-vágóval feldarabolom. Gép hiányában derelyevágóval vágok 5-6 cm hosszú 8 mm széles csíkokat. A tésztát két részletben, 8-8 perc alatt megfőzöm, leszűröm, és hideg vízzel addig öblítgetem, amíg le nem hűl. A kihűlt tésztát belekeverem a krémbe, és kivajazott, zsemlemorzsával kiszúrt tepsibe vagy tűzálló tálba öntöm. Előmelegített sütőben, 180 fokon (alsó-felső sütéssel) kb. 30-35 percig sütöm. Akkor jó, ha a széle-teteje kezd pirulni, de a közepe még nem száradt ki.
4 nagy adag, vagy 6 normál. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos pohárkrém Újabb mascarponés pohárkrém, az étcsokoládés cricklesnél megfogott a kókusz-csokoládé páros, és kanalazós formába akartam önteni. Másodpercek töredéke alatt bevillant a kakaós piskótakorong-mascarpone-kókuszospuding trió. … Tovább
  • Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles) Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dk… Tovább
  • Mézes zserbó Mindenki által ismert sütemény, jöjjön most az én családomban kifejlesztett verzió. Apámmal szoktuk együtt készíteni, én a krémmel pepecselek, ő pedig süti a lapokat, mert csak benne van meg a türelem és a hajlandóság, hog… Tovább
  • Csokoládés pohárkrém Volt egy lejárat közeli tejszínem, és némi amaretti kekszem, ebből akartam minél kevesebb munkával desszertet összehozni. Nagyszerűen sikerült – már ha valaki szereti a tömény, tejszínes krémeket. Hozzávalók: 2 dl … Tovább
  • Rumos meggy ‘befőtt’ Rossz szó rá a befőtt, mert nem kell főzni egy másodpercig sem, de a rumos meggy túlságosan utal egy édesipari termékre, úgyhogy inkább legyen „befőtt”. Ez a legjobb dolog, amivel meg lehet tölteni a kamrát. Lenyomja az ös… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Imádom! Nagyon régen nem csináltam, pedig mennyire szeretem!:)

Lilla írta...

akkor tessék csinálni!

Kata írta...

Te olyan ügyes vagy, én csak hamisat csinálok:(