2011. január 25., kedd

Gofri V.–“fitness gofri”


Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem is a heti pár szem keksznek vagy muffinnak kell roppant egészségesnek lenni, hanem annak, amit közben megeszünk (ez ügyben pedig szerintem jók vagyunk), úgyhogy a sütemények reformosításánál továbbra is megmaradok annál a határnál, ami még nem megy az élvezet rovására.
A legújabb kísérletem: kevert tésztákban (és lehet, hogy omlósban is, ezt még nem döntöttem el), a liszt harmadát-felét lecserélem zabpehelylisztre. Ami nem más mint aprítóval finomra darált zabpehely (de egyébként készre darálva is árulják). A téma tudorai szerint mindent meg lehet belőle sütni, csak némi sikért kell hozzáadni, mert az a búzával ellentétben nincs a zabban.
Elvileg csökkenti a vér koleszterin és trigliceridszintjét, lassabban emeli a vércukorszintet, sok élelemi rost van benne és magas az E-vitamin és fehérje tartalma.
Eddig két próbán vagyok túl, a zabpelyhes kekszen nem változtat semmit, hogy a finomliszt 100%át zablisztre cseréltem, és a sima gofritésztában a liszt felét cseréltem zablisztre. Ízben, színben teljesen minimális a változás, a sütés elején párszor ki kellett kenni olajjal a gofrisütőt, mert a sima tésztánál kicsit jobban ragadt.
Recept itt, a liszt felét zabpehelylisztre cseréltem és nádcukrot használtam.
A tetejére pedig kevés nádcukorral édesített 0%os görög joghurt és meggy került.

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Az áthúzott szóra jöttem bólogatni!:)))

:))))

Lilla írta...

szepykém, sejtettem :-D

szepyke írta...

De, honnan????:DDD

mandy tarragon írta...

Most megnyugodtam. Pedig ostorozom magam miatta rendesen, hogy nem fogy az a fránya tk. liszt, mert szerintem fűrészporral kevert cement íze van...

Viszont ezt a zabpehelylisztes dolgot ki fogom próbálni. :)

ayildi írta...

Nézz be hozzám, kaptál tőlem valamit! :-)