2011. január 18., kedd

Túrógombóc–reloaded

IMG_6579

Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, állandó gyomorégést okozott. Szóval hanyagoltam a dolgot eddig, most azonban feléledtek bennem a házastársi “kötelességek”, és ha már halat rendszeresen (majdnem hetente) készítek, holott a szagát is utálom, igazán összedobhatnék egy túrógombócot. Igazából a halat általában nem én csinálom, mivel hozzányúlni sem szeretek, hanem irányítom Levit, hogy mit csináljon vele (vedd ki a fagyasztóból, tedd a tepsibe, tegyél rá fűszert, tedd be sülni jellegű dolgok ezek 90%-ban). Szóval gombóc, nem volt kedvem kétfélét főzni, úgyhogy megpróbáltam magamhoz igazítani a receptet. Sikerült. Kevesebb gríz, a fölös nedvesség egy részét kekszmorzsa szívja magába, és az én adagomon zsemlemorzsa helyett kókusz. Már csak az a kérdés, hogy ez miért nem jutott előbb eszembe.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 3 tojás
  • 2-3 csapott evőkanál cukor
  • 1 csomag vanillincukor (nem akartam vanília-kivonattal hígítani)
  • 10 dkg gríz
  • darált háztartási keksz
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • kókuszreszelék (lehetőleg nagyobb szemű)

A tojásokat szétválasztom, a sárgájákat összekeverem a túróval, a cukorral, a vanillincukorral és a grízzel, majd pár órán át állni hagyom. Egy teflonserpenyőben szárazon megpirítom a kókuszreszeléket, átteszem egy mélytányérba, majd vajat olvasztok, megpirítom benne  a zsemlemorzsát, és a pirított zsemlemorzsát is átöntöm egy mélytányérba. A tojásfehérjéket habbá verem, belekeverem a túróba, majd annyi darált kekszet adok hozzá, hogy formázható massza legyen. Egy fazékban enyhén sós vizet forralok, és 5-6osával megfőzöm benne a gombócokat (kb. diónyi golyókat formáztam, a főzési idő pedig, amíg feljönnek a víz tetejére plusz 1 perc). A leszűrt gombócok felét-felét megforgatom a zsemlemorzsában ill. a kókuszban. Enyhén cukrozott tejföllel kínálom.

3-4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Joghurtos vaníliakrém Volt egy relatíve sikertelen tortasütésem, melynek eredményeként a kész tortán kívül lett egy 26 cm-es, kókuszos kevert tésztájú tortalapom, ami elég lassan fogyott. Ki kellett hozzá találni valamit, mert én nem vagyok az … Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább
  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Poharas cheesecake eperrel Bár az igazi eper szezon még egy icipicit odébb van, már egyre-másra kelletik magukat a dobozos, távoli országokból származó eprek. Általában nem szoktam marokkói epret és hasonlókat venni, most azonban megkívántam, és be … Tovább
  • „Sport szelet” Néha megmarad a rumos meggybefőtt leve, mert olyan édességet készítek, amihez csak a meggyre van szükség. Kiönteni nyilván nem fogom, kekszgolyóhoz nem jó, mert az úgy finom, ha van meggy a közepén, ezért vagy valamilyen p… Tovább

5 megjegyzés:

Porcukor írta...

A gombocok sokkal finomabbak ha darat cukrozott dioban hemperegnek. :)

dani írta...

ezt a kókuszos dolgot kipróbálom... :)

egyébként meg lehet, hogy szentségtörés, de én lekvárral eszem a túrógombócot, a cukrozott tejfölért nem vagyok oda

Névtelen írta...

Szia Lilla ! Én a magam részéről a pirított darára szavazok akár barátfüléről, akár szilvás gombócról, akár túrógombócról van szó. Zsemlemorzsába forgatni az olyan szentségtörés. :-)
Üdv: Hajadonna

Lilla írta...

én a pirított daráról most hallottam először a rémes darás tésztán kívül. hú azt is de utálom, te jó ég. igazából sehogy sem szeretem a darát, csak túrós ételekben ha kevés van akkor muszájból eszem meg.
vicces hogy mindenki máshogy szereti a túrógombócot :-)

Névtelen írta...

Pedig a dara nagyon finom gyümölcsmártással és főtt hússal is ! :-)
Üdv: Hajadonna