2011. január 29., szombat

Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal

A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-terv. (Mérnök vagyok, geek vagyok, mindenhez van akciótervem.)

Egyedül a zsömlével nem voltam elégedett, nyílt a sarkon egy lipóti pékség és szépen elterveztem, hogy szombaton is nyitva van, csak lesétálunk, és veszünk valamit az amúgy elég bő választékból. Aha, ahogy azt Lilluka eltervezi… erősen kifosztott volt a bolt, vagy tegnapról maradt cuccok voltak, vagy szombaton a kisebb érdeklődés miatt csökkentett a kínálat, mindenesetre semmi hamburgernek alkalmas péksütemény nem volt, átsétáltunk a sparba, ahol pedig a szendvics-zsemle volt a legmegfelelőbb, de azért nem tökéletes megoldás sajnos. Jövő héten majd megint sütök ciabattát, úgy tűnik ezt a részt nem úszom meg.

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta/hamburgerzsömle stb.
  • saláta
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 körte
  • tárkony, só, bors, worcestershire-szósz
  • tejföl, joghurt, majonéz

A húst worcestershire-szósszal, sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezem, alaposan összegyúrom, és két, a zsömléknél nagyobb átmérőjű pogácsát formázok belőle. A zsömléket kettévágom, majonézből, joghurtból, tejfölből és tárkonyból szószt készítek (az arányuk tetszőleges, lehet akár 100% majonézt is használni, és azt fűszerezni). A körtéket meghámozom, kivágom a magházukat, és felszeletelem. Grillserpenyőben/serpenyőben/elektromos grillen először megpirítom a zsömlék vágott felét, majd megsütöm a körteszeleteket és a húst. A hamburgerek összeállításánál az én sorrendem: zsömle-szósz-saláta-hús-szósz-körte-zsömle. Az egészségesség és a változatosság jegyében, a maradék grillezett körtével turbózott salátát adok mellé.

2 fős adag.

3 megjegyzés:

Sütikuckó írta...

Szia!Légyszíves nézz be hozzám, van egy ajándékom számodra.

Gasztroréka írta...

Mi az, hogy geek vagy? Szuper jól néz ki ez a szendvics!
A Lipóti mióta minden sarkon van, sajnos mér nem hozza a régi minőséget. Ezt csak vigaszként.

Lilla írta...

hát ilyen:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Geek
:-) tudod számítógépes sci-fi mániás gyűrűk ura-gyogyi stb. :-)

lesz még pár hamburger a közeljövőben, kissé rákattantam. (szóval most épp a sok egyéb mellett hamburger-geek is lettem)