2012. március 3., szombat

Zabpelyhes-csokis keksz


Levi sütött nekem kekszet :-) (meg magának is, nyilvánvalóan nem egyedül ettem meg az egészet). Valamelyik nap este négy dolog futott egyszerre a kb. 4 négyzetméteres konyhában, ebből ez volt az egyik, és ezt megcsinálta helyettem. Akkora boszorkány nem vagyok még én sem, hogy vacsorát csináljak, húst és köretet főzzek másnapra és még kekszet is süssek egymagam egy időben. Meg amúgy is. Nem csak nekem van fenntartva a főzés.
A recept a Stahl – Gyors édességek-ből van, fahéj helyett csokoládé-darabokkal. Mert a fahéj rémségesen rossz. Persze csökkentett cukorral.
Hozzávalók:
  • 7,5 dkg zabpehely
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg barnacukor (10 is elég lett volna, 15 van eredetileg a receptben)
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tej
  • 10 dkg apróra vágott csokoládé
Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral (vagy egyet, és egymás után sütöm a két adagot). Egy tálban összekeverem a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrot. Kis lángon összeolvasztom a vajat a mézzel, és a lisztes keverékhez öntöm. Belekeverem az összevágott csokoládét és a tejet. A tésztából kanállal kis kupacokat teszek a tepsibe, kicsit lelapítom őket, és 12-15 perc alatt megsütöm.
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zabliszt tapasztalatok – I. részAz már kiderült, hogy a zabpelyhes keksz tökéletes akár 100% zabpehelyliszttel is, és a gofri nagyon keveset változik 50% liszt-50%zabpehelyliszt aránytól.Most Nigella szuper kapucsínós muffinját sütöttem meg újra, fele liszt… Tovább
  • Gofri V.–“fitness gofri” Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem i… Tovább
  • Aranygaluska II. + valami olyasmi Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.A kelt tésztában a liszt harmadát… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Zabpelyhes, csokis keksz Nagyon jó állagú, és a zabpehely miatt talán nem is olyan egészségtelen ropogtatnivaló. Egy könyvvel fotelba kucorodós délutánra tökéletes uzsonna egy pohár tejjel. A csokoládé helyett, vagy mellett lehet bele mazsolát, mogy… Tovább

3 megjegyzés:

NYAMMM írta...

Kedves Lilla! "Meglepetés" vár a blogomon:)
http://www.nyammm.hu/2012/03/az-elso-dijam.html

Marcsi írta...

Most akkor sütőpor vagy szódabikarbonát?

Lilla írta...

szódabikarbóna, ki is javítom. de meggyőződésem hogy bármelyikkel jónak kell lennie :-)