2012. március 30., péntek

Ricottás-epres pohárkrém

poharkrem1

No nem mintha kifogásokat kellene keresnem, hogy miért készítettem joghurtos-epres kanalazós “izéket” uzsonnára, de sok bontott keksz van itthon, el akarom őket használni. Az egyik ezzel el is fogyott, úgyhogy haladok a dologgal :-) Végül is fel lehet fogni tavaszi nagytakarításnak.

Van két egyenes falú befőttes üvegem, amikben nagyon jól lehet leveseket meg ilyen kanalazós uzsonnákat vinni.

És amúgy is itt a tavasz, én személy szerint bezsongtam (no nem fészekrakós szempontból, szigorúan gasztronómiailag), epret, spárgát, retket, cukkinit akarok. (a téli 1400 ft/kg-os cukkinit nem tekintem opciónak, most már szerencsére jóval olcsóbb)

Habverőm még mindig nincs, mert még mindig nem találtam ki a nyerő koncepciót, de a türelmem (leginkább magammal szemben, és már kívánok is bizonyos dolgokat) vészesen fogytán van, úgyhogy hamarosan meg fogom oldani a problémát. Addig is, joghurt, tejberizs és puding a desszert.

Ezt is túlzás receptnek hívni, de a mennyiségek miatt érdekes lehet.

Hozzávalók:

  • 3 nagy doboz joghurt (vagy 1,5 görög joghurt)
  • 25 dkg ricotta
  • 25 dkg eper
  • 3 púpos teáskanál cukor
  • pár szem kakaós keksz
  • pár kanál karamell (dulce de leche)

A joghurtot konyharuhába kanalazom és pár óra alatt lecsöpögtetem (vagy görög joghurtot veszek, de az sajnos csak távolabbi üzletben elérhető). A lecsöpögtetett, sűrű joghurtot összekeverem a cukorral és a ricottával. Előveszek 4 desszertes tálat/poharat, az aljukra szórok pár szem összetört kekszet, csurgatok rá karamellt, majd elosztom rajtuk a krém felét. Az epret megmosom, összevágom, a krémre szórom a nagy részét, és beborítom a maradék krémmel. Pár szem keksszel és a maradék eperrel díszítem.

4 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zabpelyhes-csokis keksz Levi sütött nekem kekszet :-) (meg magának is, nyilvánvalóan nem egyedül ettem meg az egészet). Valamelyik nap este négy dolog futott egyszerre a kb. 4 négyzetméteres konyhában, ebből ez volt az egyik, és ezt megcsinálta he… Tovább
  • Chocolate chip cookies Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom kekss… Tovább
  • Aszalt paradicsomos zabkeksz Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem ra… Tovább
  • Majdnem pilóta keksz Sütni kellett. De tényleg. Kaptam sütipecsétet (még karácsonyra!), és most már aztán ki kellett próbálni. Az alap Csak a puffin pilótakeksze volt, de én kihagytam a karácsonyi fűszereket (brrr), és lustaságból egyféle, csak … Tovább
  • Kekszes jégkrém (cookies and cream) – fagylaltgép nélkül Rengeteg helyen szembejött az utóbbi időben ez a recept – faék egyszerűségű jégkrém, gép nélkül, hol ezzel, hol azzal ízesítve. Az utolsó lökést Mandy kék Cookie monster fagyija adta. És tényleg tök jó lesz az állaga, keverg… Tovább

1 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Ez a poharas desszert jöhet,szeretem a pohárkrémeket,el is mentem a könyvtáramba! Köszi!