Tegnap nagyon trükkösen főztünk. Egyféle zöldséges-bulgurból kétféle étel készült. A felét kaliforniai paprikába, a másik felét pedig tortillába töltöttük. Azt hiszem bevezetem az állandó repertoárba az enchiladat, és nekiállok a kísérletezésnek/próbálgatásnak.
Volt a fagyasztóban egy fél adag sajtszószom (ilyen) – szuper ez a recept, nálunk egyszerre csak a fele szokott elfogyni, a másik felét be szoktam fagyasztani. Nagyon jól bírja a fagyasztást, és remekül fel lehet használni hasonló ételekhez, vagy csak simán tortillachipset mártogatni bele (nem lesz rossz állagú a fagyasztás-melegítéstől).
Bulguros zöldséges töltelék
- 10 dkg bulgur
- 1 doboz lecsöpögtetett vörös vesebab-konzerv
- fél doboz (vagy 1 kicsi) lecsöpögtetett kukoricakonzerv
- só, bazsalikom
- pár kanál sajtszósz (ilyen)
A bulgurt beáztatom, és ha megpuhult papírtörlőre/konyharuhára szedem. Összekeverem a többi hozzávalóval.
Zöldséges töltött paprika
- 2 kaliforniai paprika
- kb. fél adag bulguros zöldség (lásd fentebb)
- reszelt sajt
A paprikákat kettévágom, kicsumázom, belekanalazom a tölteléket, és egy tepsibe teszem. Aláöntök egy kevés vizet, lefedem, és előmelegített, 175 fokos sütőben 20 percig sütöm. Leszedem a fóliát, szórok rá egy kis reszelt sajtot, és annyi időre visszateszem a sütőbe, amíg a sajt megolvad, és elkezd pirulni.
2 fős adag
Zöldséges enchilada
- 4 tortillalap (nem a legnagyobb, hanem az eggyel kisebb)
- fél adag zöldséges bulgur (lásd fentebb)
- sajtszósz (ilyen) – pár evőkanál híján fél adag, az a pár evőkanálnyi a bulgurba került
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 3-4 evőkanál cukrozatlan sűrített tej/tej/tejszín
- reszelt sajt
A tortillalapokat kicsit megmelegítem (hogy könnyebb legyen feltekerni), elosztom rajtuk 1-1 csíkban a tölteléket, behajtom a végüket, és feltekerem. Egy kis tepsibe teszem a megtöltött lapokat (“záródással” lefelé), és a sajtszószhoz keverem a sűrített tejet és a paradicsomot. A mártást az enchiladakra kanalazom, megszórom reszelt sajttal, és 180-200 fokos sütőben addig sütöm, amíg kicsit megpirul. Tejföllel (és salátával, ha van) tálalom.
2 fős adag.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése