2012. március 21., szerda

Zöldséges enchilada & töltött paprika

enchilada

Tegnap nagyon trükkösen főztünk. Egyféle zöldséges-bulgurból kétféle étel készült. A felét kaliforniai paprikába, a másik felét pedig tortillába töltöttük. Azt hiszem bevezetem az állandó repertoárba az enchiladat, és nekiállok a kísérletezésnek/próbálgatásnak.

Volt a fagyasztóban egy fél adag sajtszószom (ilyen) – szuper ez a recept, nálunk egyszerre csak a fele szokott elfogyni, a másik felét be szoktam fagyasztani. Nagyon jól bírja a fagyasztást, és remekül fel lehet használni hasonló ételekhez, vagy csak simán tortillachipset mártogatni bele (nem lesz rossz állagú a fagyasztás-melegítéstől).

Bulguros zöldséges töltelék

  • 10 dkg bulgur
  • 1 doboz lecsöpögtetett vörös vesebab-konzerv
  • fél doboz (vagy 1 kicsi) lecsöpögtetett kukoricakonzerv
  • só, bazsalikom
  • pár kanál sajtszósz (ilyen)

A bulgurt beáztatom, és ha megpuhult papírtörlőre/konyharuhára szedem. Összekeverem a többi hozzávalóval.

Zöldséges töltött paprika

  • 2 kaliforniai paprika
  • kb. fél adag bulguros zöldség (lásd fentebb)
  • reszelt sajt

A paprikákat kettévágom, kicsumázom, belekanalazom a tölteléket, és egy tepsibe teszem. Aláöntök egy kevés vizet, lefedem, és előmelegített, 175 fokos sütőben 20 percig sütöm. Leszedem a fóliát, szórok rá egy kis reszelt sajtot, és annyi időre visszateszem a sütőbe, amíg a sajt megolvad, és elkezd pirulni.
2 fős adag

Zöldséges enchilada

  • 4 tortillalap (nem a legnagyobb, hanem az eggyel kisebb)
  • fél adag zöldséges bulgur (lásd fentebb)
  • sajtszósz (ilyen) – pár evőkanál híján fél adag, az a pár evőkanálnyi a  bulgurba került
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3-4 evőkanál cukrozatlan sűrített tej/tej/tejszín
  • reszelt sajt

A tortillalapokat kicsit megmelegítem (hogy könnyebb legyen feltekerni), elosztom rajtuk 1-1 csíkban a tölteléket, behajtom a végüket, és feltekerem. Egy kis tepsibe teszem a megtöltött lapokat (“záródással” lefelé), és a sajtszószhoz keverem a sűrített tejet és a paradicsomot. A mártást az enchiladakra kanalazom, megszórom reszelt sajttal, és 180-200 fokos sütőben addig sütöm, amíg kicsit megpirul. Tejföllel (és salátával, ha van) tálalom.
2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott cukkíni Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott v… Tovább
  • Paradicsomos rizottó Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel. Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 2 dl kerekszem… Tovább
  • Olajbogyós-aszalt paradicsomos tekercsek Kellett valami gyorsan elkészíthető sör- vagy borkorcsolya, mert átjöttek a fiúk lakást avatni. A mini-hűtő még minibb fagyasztóját elég jól meg tudom tömni nyersanyagokkal, a leveles tészta az egyik állandó alapanyag a mi… Tovább
  • Görög tésztasaláta Megkívántam valamilyen hideg tésztasalátát, a lehetőségeket – és, hogy mit kívánok még – végiggondolva arra jutottam, hogy uborkás-paradicsomos-fetás változatot kell készítenem. Azaz „görög” tésztasalátát. Szintén a tészta… Tovább
  • Pizza Nagyon szeretem a pizzát – ropogós tészta, paradicsomszósz, sajtszeletek – szinte az összes kedvenc egy helyen. A vastag zsírban tocsogós aljú rendelt pizzákat viszont nagyon nem szeretem. És várni is nagyon utálok. A mire… Tovább

0 megjegyzés: