2013. január 29., kedd

Mustáros lencsesaláta

IMG_8519

Szerintem a legtöbben egyszer esznek egy évben lencsét – újévkor, mert akkor muszáj. Most komolyan felnőtt embereknek miért muszáj bármit is megenniük, ha nem szeretik (pláne ha az otthoni menüről van szó, arra azért mindenkinek kéne legyen ráhatása a családból)? Azért, mert gazdag leszel, nem kell lenyomni a lencsét, ha nem szereted, hisz nyilvánvaló baromság, ha működne a dolog, elég lett volna egyszer megenni, megnyerni az ötös lottót, aztán élni a befektetésekből. Aki meg szereti, miért csak egyszer eszi egy évben? (Ennek az eszmefuttatásnak a nyilvánvaló párja a hal evés-nem evés. Aki szereti miért csak karácsonykor eszi, meg a Balatonnál? Én utálom, nem is ettem vagy 20 éve, de Levi azért hetente minimum egy adagot elpusztít, elég változatos formákban).
Szóval lencse. Mivel van egy remek találmány, lencsekonzerv a neve, a hosszú főzési idő is csak ócska kifogás. A vöröslencse meg 10-15 perc alatt megfő.
Percek alatt elkészül ez a saláta, jó sült hús mellé, kolbászhoz, csak magában pirítóssal, vagy egy zöldséges-sonkás szendvics mellé ebédre, ahogy nálunk volt most.

Hozzávalók:

  • 1 lencsekonzerv
  • 1 kaliforniai paprika (sárga vagy piros, itt én a sárgát preferálom)
  • 1 kis salotta/lila hagyma apróra vágva, és ha csíp, 30 percre jeges vízbe áztatva, majd leszűrve
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál mustár
  • tárkony (vagy tárkonyos mustár)
  • 1-1,5 evőkanál citromlé
  • esetleg egy kis reszelt biocitrom-héj
  • kevés só és bors

A lencsét leszűröm, esetleg átmosom és lecsöpögtetem. A paprikát, megmosom, eltávolítom a magokat, és a belső hártyákat, és felkockázom. Egy tálban összekeverem az olajat és a mustár, majd hozzáadom a citromlevet, a tárkonyt, kevés sót és borsot. Alaposan összekeverem az öntetet, majd belekeverem a lencsét, a paprikát és a hagymát. Akár azonnal fogyasztható, de egy-két óra múlva finomabb.

3 adag lesz belőle. Martha Stewarttól.

0 megjegyzés: