Ezt most tényleg nem azért csináltam, mert nekem minden “csacskaságot” ki kell próbálni, hanem mert volt egy adag elrontott brownie-m, ami nagyon nem fogyott.
A cake pop egy viszonylag időigényes (azon múlik, mennyire csicsázzuk meg, az enyémek hmm… rusztikusak…) gyerek-ámító cukorbomba. Az alap, hogy sütünk valami egyszerű kevert tésztát (piskótát, muffint, sacher torta lapot stb.), morzsásra összetörjük, elkészítünk egy egyszerű krémet (jellemzően vaj, cukor, krémsajt), a kettőt összekeverjük, némi hűtés után golyókat formázunk, ezeket nyalóka-pálcára szúrjuk, csokoládéba mártjuk, és dekoráljuk.
A műfaj kitalálója, és királynője itt található.
Ez igazából két kísérlet eredménye, az egyik a fent vázolt cake pop-é, a másik pedig azé, hogy ha cukor helyett eritritolt teszünk a süteménybe, akkor nem csak a kalóriatartalma csökken (és kevésbé dobja meg a vércukorszintet), hanem drasztikusan megnő az eltarthatósága.
Karácsonykor sütöttem egy eritritollal készült browniet egy trifle-hez alapnak, de kicsit elrontottam, mert miután kikapcsoltam a sütőt, elfelejtettem kivenni, hagytam a sütőben, a sütővel együtt kihűlni. Ettől még a trifle jó lett, de a brownie kiszáradt, és magában élvezhetetlen lett. Felkockáztam, beraktam egy csatos üvegbe, és a pulton figyeltem (és időnként ellenőriztem az ízt, állagot, vannak-e gyanús foltok…), és gondolkodtam, hogy mi a fene legyen vele. Mert kidobni mégse kéne. És semmi baja nem lett két hét alatt… És végre jött a heuréka, hogy legyen belőle cake pop :-).
Ami pálca hiányában inkább bonbon, mint nyalóka.
Hozzávalók:
- valamilyen morzsásra tört sütemény (brownie, piskóta, vajas piskóta… lehetőleg kakaós/csokis)
a krémhez (ezt mértem):
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor (nyírfacukor, eritritol stb)
- 7-8 dkg krémsajt
a bevonáshoz:
- 20 dkg csokoládé (én aldis bevonócsokit használtam, sima fehércsokoládét nekem még sosem sikerült használhatóra felolvasztani, és ennek szerintem oké az íze)
- dekorcukor
A krém hozzávalóit összekeverem, beledolgozom a sütemény-morzsát (jól formázható massza kell legyen), ha nagyon lágy, fél órát hűtöm, majd kis golyókat formázok belőle, és újabb fél órát hűtöm.
A csokoládét felolvasztom, megmártom benne a golyókat (ha nincs pálca + expandált polisztirol*, amibe bele lehet szúrni, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe teszem), szórok rájuk dekorcukrot, és fogyasztásig hűtőben tartom (sokkal jobb, ha hideg és roppan a csokoládé, mint ha szobahőmérsékletű).
*expandált polisztorol: hungarocell (ami márkanév, nem az anyag neve)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése