2009. március 10., kedd

Kapros pulykatokány

 
Ez a recept anyám kézzel írott füzetkéjéből származik. Az évek során módosítottunk rajta, nem zsírral készül (szerintem sosem csinálta zsíron), és nem sertéshúsból, hanem pulykából vagy csirkéből. Amikor szezonja van a kapornak, befagyasztunk belőle egy fagylaltos doboznyit, így egész évben van itthon „friss”. Sokkal jobb a mirelit, mint a szárított.


Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet cukor
  • só, kevés bors
  • kapor
  • 2 dl tejföl
  • kevés citromlé

A húst megmosom és kb. kisujjnyi csíkokra vágom. A hagymát felkockázom és megpárolom az olajon. Hozzáadom a húst, és addig sütöm, amíg minden oldala egyenletesen kifehéredik. Aláöntöm a bort, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt megpárolom. A tejfölben elkeverem a lisztet, behabarom vele a húst, sózom, borsozom, még egy kis kaprot adok hozzá. Egy csipet cukorral és kb. egy teáskanálnyi citromlével ízesítem. Főtt tésztával tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Pestos csirkével töltött palacsinta Alkalmas ez az étel maradékok eltüntetésére (pár darab palacsinta és némi hús a levesből), de érdemes emiatt is sütni pár palacsintát, és főzni (vagy sütni) egy kis húst, mert finom és egyszerű. Nagyon várom már a spárga s… Tovább
  • Tárkonyos pulykaragu Megint belefutottam egy nem teljesen működőképest Stahl receptbe. Szerintem legalábbis igazán fölösleges az egyik hozzávaló benne. Az a fránya keményítő a hús mártásában. Én egy ideje nem használok ezekhez se lisztet se kem… Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • FasírtKép most nincsen, nem is akartam ezt posztolni, de inkább legyen meg a recept, mert ritkán sütök fasírtot, és most is 2x kellett anyámat felhívnom, hogy akkor mi merre mennyi (mondjuk a mennyiségeket rosszul adta meg, nem két… Tovább
  • Húsos táska Megkívántam egy jó leveles tésztás húsos táskát, a pékségek kínálatával azonban roppant bizalmatlan vagyok. Nem szeretek agyonborsozott löncshúsos táskát kapni „húsos” fantázianévvel. A töltelék hamar elkészül, akinek pedi… Tovább

4 megjegyzés:

sedith írta...

Szia!
Én is főleg fagyasztani szoktam a zöldfűszereket. Szárítottat csak vásárolok. Tavasszal keveréket is készítek a friss zöldfűszerekből.
A kaprot mindenben szeretem, biztos ez a pulykatokány is finom lehet vele!:)
edith

Lilla írta...

mi csak kaprot meg petrezselymet szoktunk fagyasztani (meg angolzeller szárat, az valamennyire fűszernek számít). kertben vagy erkélyen termeled őket?

Névtelen írta...

Megkérdezhetem hogy hogyan fagyasztjátok pontosan a kaprot? Nem áll össze?

Lilla írta...

ahogy a petrezselymet :-), megmosva, megszárítva, összevágva. fagyisdobozban. kiskanállal szoktam belőle az ételbe kaparni belőle, rögtön miután kiveszem a fagyasztóból (néha csak a széléről, de akkoris, rögtön felhasználható).