2009. március 25., szerda

Tzaziki

Az ominózus pita sütés másik kiegészítője a hummusz mellett. Eddig mindig puhány voltam, és vettem a tzazikit. Nem tudom miért, bonyolultabb dolgokkal is megbirkózom évek óta. Azt hiszem, nem bíztam a joghurt kicsöpögtetésben. Gyagyás vagyok, na.

Hozzávalók:

  • 2 nagy doboz natúr joghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kígyóuborka

A tésztafőző betétet (szűrőt stb.-t) kibélelem egy tiszta konyharuhával, és beleteszem a hozzáillő fazékba. A konyharuhára kanalazom a joghurtot és 1-2 órát hagyom állni. Az uborkát közepes vagy nagylyukú reszelőn lereszelem, kicsit megsózom, és ezt is félreteszem. Miután a joghurt kellően sűrű lesz, átteszem a konyharuhából egy tálba, hozzáadom a kinyomkodott uborkát, az áttört fokhagymát és kicsit megsózom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Póréhagymás-csirkés burgonyaleves Ismét egy levesnek álcázott főzelék, vagy egytálétel, ki minek szereti hívni. Rengeteg hús is van benne, csirkemellfilé, sonka (vagy tarja), és ropogós szalonnaszeletek, nekünk ez után már csak sütemény csúszott le. Hideg … Tovább
  • Grillezett sertéstarja Igazi villámgyors ebéd, még a húst se kellett elvágnom, nagyon szép szeletelt sertéstarját kaptam, a pácolás és a sütés ideje percekben mérhető csak. A tarja nagyon jól grillezhető hús, kellő mennyiségű zsír van benne ahho… Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Csirkés taco Fűszeres, de nem csípős csirkehús és grillezett paprika tacoba halmozva, és guacamoléval megpakolva. Elég gyorsan elkészül, különösen, ha van segítségünk, aki a guacamolét készíti, amíg a paprikát és a húst grillezzük. A h… Tovább
  • Pizzás csiga Egyik kedvenc sós péksüteményem a pizzás csiga, mivel a leveles tészta gyártásba már belejöttem, egy paradicsomszósz pedig nem kihívás, úgyhogy nekiálltam a saját verziómnak. Nagyon jó lett, és melyik pékségben készül a pi… Tovább

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a tésztaszűrőzés szvsz felesleges macera, mi úgy szoktuk reprodukálni a csodálatosan krémes görög joghurtot, hogy egy pohár natúr joghurtot egy pohár tejföllel kavarunk össze. Az eredmény döbbenetesen hasonlít a görög joghurthoz. Mi a Bakony márkára esküszünk. A fokhagymával sem takarékoskodunk...:)

Névtelen írta...

Sziasztok:)
Én is 1:1 arányban keverem ki a jogurtot és a tejfölt a tzadzikihez. Nagyon finom tud lenni:)

Lilla írta...

akkor lehet, hogy kipróbálom ezta fele-fele dolgot. amúgy a konyharuhás lecsepegtetás nagy csoda volt, tátott szájjal néztem, hogy működik a módszer.

Teds írta...

A török joghurt is nagyon sűrű, és finom, nekem jobban bevált a kevergetésnél is, a görög joghurtnál is :) persze, tudom, az az autentikus :)