2009. április 9., csütörtök

Paradicsomos rizottó

paradicsomosrizotto2

Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel.

Hozzávalók:

  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 dl kerekszemű rizs
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db 400 g-os darabolt olasz paradicsomkonzerv
  • 2 diónyi vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 maréknyi reszelt parmezán
  • bazsalikom
  • só, bors
  • fél liter húsleves
  • fehérbor

A hagymát és a szalonnát felkockázom, a megtisztított sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb fazékban összekeverem a paradicsomkonzervet a húslevessel és elkezdem melegíteni. Egy másik edényben felhevítem az olajat, és hozzáadom a hagymát és a szalonnát. Miután a hagyma üvegesre párolódott és a szalonna megsült, hozzáadom a sárgarépát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc után a rizst. Kevergetve addig pirítom a rizst, amíg opálos lesz, ekkor hozzáöntök egy kis bort (egy „löttyintés”), miután a bor elpárolgott hozzáadok egy merőkanálnyit a forró húsleves-paradicsomlé keverékből, és folyamatos keverés mellett elkezdem a rizst párolni. Miután beszívta az összes levet, jöhet a következő kanálnyi, amíg el nem fogy az összes leves. A vége felé sózom, borsozom, és megkóstolom, hogy áll a dolog. Akkor jó, ha a rizs belseje még roppanós. Miután megfőtt, hozzáadom a vajat és a parmezánt, elkeverem, és fedő alatt 10 percig pihentetem. Tálaláskor frissen aprított bazsalikomot szórok a tetejére.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább
  • Indonéz satay Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség,… Tovább
  • Szezámmagos csirkemell Van pár étel, amibe kifejezetten nem jó a laktózmentes tej – palacsintát például nem lehet belőle sütni -, itt azonban előnyös volt a magasabb cukortartalom, mert a hússzeleteket kellemes karamellréteg vonta be. A tejes-fo… Tovább
  • Paradicsomos csirketekercsek Ez talán az a grillezett hús, amit jobb sütőben elkészíteni, mint grillrácson vagy grillserpenyőben, mert a húst nehéz igazán vékony karikákra vágni, ezért aztán lassabban és nehezebben sül át, ha csak alulról kap hőt (onn… Tovább

0 megjegyzés: