2009. április 6., hétfő

Paradicsomos sült penne

paradicsomospenne1

Kétféleképpen szoktam készíteni, ilyenkor télen paradicsomkonzervből, nyáron pedig friss paradicsomból. Igazi minimál-kaja, kezdők is bátran kipróbálhatják.

Hozzávalók:

  • 40 dkg penne tészta
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 25 dkg mozzarella
  • 5 dkg pecorino vagy parmezán
  • 1-1,5 kiló paradicsom
    vagy
    40 dkg darabolt olasz paradicsomkonzerv
  • 1 kis sűrített paradicsomkonzerv

Ha friss paradicsomból készítem, akkor a paradicsomok hámozásával, és magtalanításával kezdek, mert lassú vagyok ebben, sok edény kell hozzá, és minden úszik olyankor a vízben meg a paradicsomban. (A módszer, egy edényben vizet forralok, egy másikba hideg vizet engedek és beledobok pár jégkockát. A megmosott paradicsomok alján x alakban bemetszem a héjat. Pár másodpercre a forró vízbe teszem őket, majd átemelem a hidegbe. Majd meghámozom őket, félbevágom, kivágom a zöld részt, kikaparom a magokat, és nagyobb kockákra vágom.) Ami innen jön, az közös mindkét változatban. Felteszek egy nagyobb fazékban vizet főzni (sósat persze). Megpucolom a fokhagymákat, felkarikázom a mozzarellát, lereszelem a parmezánt (vagy ami éppen van itthon) majd előmelegítem a sütőt 220 fokra (légkeverés). Leszűröm a megfőtt tésztát és visszaöntöm a fazékba. Elkeverem 3-4 evőkanál olívaolajjal, a reszelt sajttal, a paradicsommal/paradicsomkonzervvel és az átnyomott fokhagymával. Sózom, borsozom. Tepsibe, vagy hőálló tálba teszem, és a tetejére rakosgatom a mozzarellát. Forró sütőben addig sütöm, hogy a sajt a tetején kapjon egy kis színt (kb. 15-20 perc).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meggyes-gesztenyés pohárkrém Nagyon sokáig nem ettem gesztenyepürét, mert rémes íze van. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a sok cukortól és a rumaromától lesz ehetetlen. Mert a sült gesztenyét szerettem (azzal mostanra vesztem össze, a kukac hordák mia… Tovább
  • Tejszínes hagymaleves Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, … Tovább
  • Vaníliás-kardamomos keksz A múltkori keksz-sütés másik “indulója”. Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű kinyomós keksz ennyire jó lehet. Felül kell bíráljam a nézeteimet :-) Gyorsan elkészül, csak egy tálra és egy kanálra (vagy egy tálas mixerre… Tovább
  • Csokoládés “benyomott” keksz … dobpergés…megkezdtem a karácsonyi sütést és nagytakarítást, és elmélkedést, hogy milyen desszertet csináljak. (mit desszertet, desszerteket!) Ilyenkor beindul a keksz-gyár, előkerülnek a dekorcukrok, és a szokásos heti ada… Tovább
  • Cake pops–sütinyalóka/sütibonbon Ezt most tényleg nem azért csináltam, mert nekem minden “csacskaságot” ki kell próbálni, hanem mert volt egy adag elrontott brownie-m, ami nagyon nem fogyott. A cake pop egy viszonylag időigényes (azon múlik, mennyire csicsá… Tovább

0 megjegyzés: