2009. június 3., szerda

Chocolate chip cookies

cookies1
Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom keksszel, nem utasítom vissza. De most félretettem az előítéleteimet, és kekszet sütöttem. És jól döntöttem, mert a végeredmény nagyon finom lett. Első találkozásom volt a nádcukorral. Hihetetlen gazdag, fűszeres, már-már émelyítő illata van. Teljesen más, mint a répacukor. A kekszek elég nagyok lettek, ha valakit zavar, hogy néhol összeérnek sütés közben (nem kellett szétvágni, nem nőttek össze, csak nem lett mindegyik tökéletes kör), az ne kettő, hanem három adagban süsse.
cookies2
Hozzávalók:
  • 12 dkg puha vaj
  • 10 dkg sötétbarna nádcukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1-2 csepp vaníliaaroma
  • 1 tojás
  • 10 dkg mandula
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 15 dkg étcsokoládé
A mandulára annyi forró vizet öntök, hogy ellepje, pár percet várok, hogy ne égessem meg az ujjam, aztán leszedem a víztől felpuhult barna héjakat. A megpucolt mandulát papírtörlőre teszem. Kiveszem a vajat a hűtőből, és lefoglalom magam, amíg a vaj megpuhul, és a mandula kiszárad. Amikor ez megtörtént, előmelegítem 180 fokra a sütőt (légkeverés). Két tepsit sütőpapírral kibélelek. A mandulát ledarálom. A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és a vanília aromával. Hozzáadom a tojást, és alaposan elkeverem benne. A lisztet és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem a mandulával. A vajas-cukros keverékbe beledolgozom a liszt felét. A csokoládét felvágom (negyedelem a „kockákat”), és a maradék liszttel együtt a tésztába keverem. A masszát 24 felé osztom, golyókat formálok, és egymástól jókora távolságra a tepsibe teszem őket. Kicsit lelapítom a tetejüket, és 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Rögtön kiszedem a tepsiből, és rácsra teszem hűlni.
24 méretes keksz lett belőle.
Újabb gyerekkori kedvenc:

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább
  • Chocolate chip cookies Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom kekss… Tovább
  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább
  • Aszalt paradicsomos zabkeksz Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem ra… Tovább
  • Majdnem pilóta keksz Sütni kellett. De tényleg. Kaptam sütipecsétet (még karácsonyra!), és most már aztán ki kellett próbálni. Az alap Csak a puffin pilótakeksze volt, de én kihagytam a karácsonyi fűszereket (brrr), és lustaságból egyféle, csak … Tovább

0 megjegyzés: