2009. december 30., szerda

Citromszelet

citromszelet1

Anyám citromkrémes süteményre vágyott, lapokból álló süteményt készíteni viszont nem szeret, és konkrét recept sem volt hozzá, úgyhogy apámra várt a feladat, hogy megalkossa a receptet, és az elméletet átültesse a gyakorlatba (én meg itt learatom a babérokat). A kísérlet tökéletesen sikerült. Mivel a citromok héját mindenféle erős vegyszerre kezelik, ezért érdemes bio citromot venni, lépten-nyomon bioboltok vannak, és a nagyobb üzletekben is mind van bio sarok, ahol szert tehetünk néhányra.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 egész tojás
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • tej

A krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 bio citrom
  • tej
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • citromlé
  • pár csepp citromsárga ételfesték

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a cukrot, a tojást, a citromhéjat és annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. A tésztát elnegyedelem (mérleggel, hogy garantáltan pontos legyen), és négy darab, sütőbe való tepsi méretű lapot nyújtok. A lapok tetejét jól meglisztezem, és úgy rakom a tepsibe, hogy a lisztezett oldal kerüljön alulra (nem kell se sütőpapír, se kikenni a tepsit). A lapokat előmelegített sütőben 170 fokon (légkeveréssel) kb. 10 perc alatt világosra sütöm. A krémhez lereszelem két citrom héját, kicsavarom a levüket, és a citromléhez annyi tejet öntök, hogy 8 dl folyadékom legyen. Elkeverem benne a pudingport, és sűrűre főzöm (összeugrik a tej a citromtól, de ez nem baj). Miközben hűl, rendszeresen megkeverem a pudingot, hogy ne bőrösödjön meg, és a vajat habosra keverem a porcukorral. A kihűlt pudinghoz apránként hozzákeverem a vajas keveréket, és összeállítom vele a lapokat. A mázhoz a cukrot annyi citromlével keverem el, hogy éppen folyós massza legyen, és pár csepp ételfestékkel halványsárgára színezem. A mázat rákenem a legfelső lap tetejére, és száradni hagyom. Miután megszáradt a máz, felszeletelem, és hűtőbe teszem.

1 nagy tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Túrós brownie A csokoládés kis szakácskönyvemből van a recept, minimális változtatással (pekándió helyett kókusz és kevesebb cukor). eléggé hammnyammm… meg egyszerű is. egyetlen hátránya, hogy viszonylag sokáig tart megcsinálni – so… Tovább
  • Zabpelyhes-csokoládés szelet Egy amerikai blogról (innen) van a recept, én mindössze annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú csokoládét használtam. Szeretem a zabpelyhes sütiket, olyankor mindig megnyugtatom magam, hogy ez v… Tovább
  • Rizskoch-muffin Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a rece… Tovább
  • Duplacsokis spiráltorta A múlt hétvégén volt a születésnapom –sokadik, kiakasztó, hagyjuk – és e jeles alkalomból Levi ismét sütött nekem tortát. Ami már kétszer megtörtént az hagyomány? A továbbiakban is ez a tervem, mert az az elvem, hogy azért n… Tovább
  • Epres lepény Mennyiségeket nem írok (eleve összesen csak ennyi készült, mint ami a képen van, maradék leveles tésztát fogyasztottam), mert szokás szerint nem mértem semmit. Az egész afféle ötletadó (meg nem is olyan recept, amit nagyon e… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Békés, boldog új esztendőt Neked és a szeretteidnek!:)

Gyöngyi írta...

Nagyon boldog Új Esztendőt kívánok, Neked, és kedves Családodnak!

mandy tarragon írta...

Boldog új évet!