2009. február 22., vasárnap

Csirkés tortilla


Többedik próbálkozásra sikerült csak normális tortilla-lapot sütni házilag. Most úgy tűnik, hogy megvan "a módszer". Nekem elég volt nedves konyharuhával letakarni a már megsütött lapokat, ha ez nem lenne elég, meg lehet kenni őket egy vizes ecsettel. Nyáron érdemes faszénen sütni a  húst, most marad a (grill)serpenyő.

Hozzávalók:

8 tortilla laphoz:

  • 50 dkg liszt (fele kukoricaliszt, ha van)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 70 ml olaj
  • 2,5-3 dl langyos víz

A húshoz:

  • 6 szelet csirkemellfilé
  • taco vagy más mexikói fűszerkeverék
  • 2 evőkanál olaj

A guacamolehoz:

  • 1 érett avokádó
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 kocka fagyasztott koriander (kb. 1 evőkanálnyi lehet)
  • pár kanál tejföl
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors
  • csili, ha valaki csípősen szereti

salátakeverék

A csirkehúst lehetőleg előző nap bepácolom a fűszer és az olaj keverékébe.
A tészta hozzávalóiból kenyérsütőgéppel / dagasztószáras robotgéppel / fakanállal / puszta kézzel rugalmas, jól nyújtható tésztát gyúrok (olaj/víz még kellhet bele!). 8 felé osztom, kis korongokat formálok és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetem. 2-3 mm vastagra nyújtom, majd 1-2 perc alatt teflonserpenyőben megsütöm (szárazon!). Fogyasztásig nedves konyharuhával letakarom. Egy másik serpenyőben megsütöm a hússzeleteket. Miután megsült ujjnyi széles csíkokra vágom. A guacamolehoz kikaparom az avokádó húsát, meglocsolom a citromlével és összeturmixolom. Sózom, borsozom. Hozzáadom a korianderzöldet és a nagyon apróra vágott lilahagymát. Annyi tejfölt keverek hozzá, hogy a tejfölhöz hasonló állagú legyen (ehhez hígabbra, öntetszerűbbre készítem, mint amikor chipset mártogatok bele, vagy kenyérre kenem). Étkezéskor mindenki ízlése szerint rakhatja össze a tekercsét. Lehet mellé sütőben sült burgonyát adni.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


0 megjegyzés: