2009. február 14., szombat

Mandulás-ricottás torta


Ezer éve a gépemen volt ez a kép, nem tudom miért nem írtam hozzá előbb bejegyzést. Kéne rendszer, de sosem jön össze.

Hozzávalók:
az omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só

a túrós töltelékhez:

  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

a tetejére szeletelt mandula

A hozzávalókból pár evőkanál hideg vízzel omlós tésztát gyúrok, és beteszem a hűtőbe kb. 1 órára. A darált mandulát szárazon, teflon serpenyőben kicsit megpirítom, ettől sokkal intenzívebb íze lesz. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket felverem egy csipet sóval. A ricottát összekeverem a tojássárgájákkal, a darált mandulával, a cukorral és a citromhéjjal. Végül beleforgatom a felvert fehérjéket. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverés).
 Egy kapcsos tortaformát (24 cm-esnél ne legyen nagyobb) kikenek vajjal/margarinnal. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtom, kibélelem vele a formát (legyen pereme is), megszurkálom egy villával az alját. Megtöltöm a ricottás töltelékkel. A maradék tésztát 1 cm széles csíkokra vágom, díszítem vele a tortát és megszórom a lapmandulával. 30-40 percig sütöm, hidegen, porcukorral megszórva tálalom. 

Eredetileg a női lapozón.


0 megjegyzés: