- lasagne-lap (szárazat szoktam használni)
- 60 dkg darált hús (borjú, vagy borjú-sertés vegyesen)
- 3 közepes sárgarépa
- 1 nagy vagy 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál angolzeller
- 1 kis sűrített paradicsom
- 40 dkg darabos paradicsom konzerv
- fehérbor
- só, bors, cukor
- bazsalikom, oregánó
- 6 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- parmezán
- szerecsendió
- 25 dkg mozzarella
A hagymát apróra vágom, a zellerszárat felkarikázom. A sárgarépát apró kockákra vágom (lehet nagylyukú reszelőn reszelni, én jobban szeretem, ha kicsit nagyobb darabokban van). Egy fazékban felmelegítem az olívaolajat, rádobom a hagymát és megdinsztelem. Hozzáadom a húst, és nagy lángon addig pirítom, amíg egyenletesen kifehéredik mindenhol. Beleteszem a zúzott fokhagymát, a sárgarépát és az angolzellert. Kevés fehérbort öntök alá, belekanalazom a kétféle paradicsomkonzervet. A zöldfűszerekkel, sóval, borssal és egy kávéskanál cukorral ízesítem. Leveszem a lángot és fedő alatt fél órát főzöm (ha túl sűrű kevés vizet adok hozzá). Elkészítem a besamelmártást. A vajat megolvasztom egy edényben és világosra pirítom benne a lisztet, leveszem a tűzhelyről és állandó keverés mellett hozzáadom a tejet. Miután sikerült csomómentesre elkeverni (ha nagyon nem ment a dolog, akkor elő a botmixerrel), visszateszem és felforralom. Miután felforrt sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem, és belekeverem a reszelt parmezánt. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverés). Egy tepsibe kevés szószt merek, és elkezdem a rétegzést: tészta-besamel-darált húsos ragu. A legfelső réteg besamel legyen. A mozzarellát szeletekre vágom, és kirakom vele a lasagne tetejét. Addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul (kb 45 perc).
5-6 fős adag, eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése