2009. október 16., péntek

Rakott karfiol

rakottkarfiol2

Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett párszor mosogatni, mert három fázishoz is ugyanaz az edény kellett. Azért megérte, finom volt és két étkezésre bőven elég volt kettőnknek.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej karfiol
  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 1 fej hagyma
  • 13 dkg rizs
  • pár kanál tejföl
  • fehérbor
  • 1 evőkanál olaj
  • petrezselyem
  • reszelt sajt
  • só, bors
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl tej

A karfiolt egy nagy tál vízbe teszem, hogy a bogarak és a homok kijöjjön belőle, utána rózsákra szedem és kb. 10 perc alatt megfőzöm. A főzési idő függ a karfioltól és attól is, hogy mekkora darabokra szedtem szét, ezért egy villával ellenőrzöm, hogy megpuhult-e már, ha igen leszűröm, és félreteszem. A rizst megfőzöm, és egy tepsi vagy tűzálló tál aljába simítom. Az olajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a darált húst, majd miután az egész kifehéredett, kevés bort öntök alá, és lefedve 20 percig párolom. Végül sózom, borsozom, és kb. 2 evőkanálnyi tejfölt és egy evőkanálnyi aprított petrezselymet keverek hozzá, és a rizsre kanalazom. A hús tetején egyenletesen elrendezem a karfiolrózsákat. A vajból, a lisztből, és a tejből besamelt főzöm, kicsit megsózom, belekeverek egy jó nagy maréknyi reszelt sajtot, és a karfiol tetejére kanalazom. Megszórom reszelt sajttal, és előmelegített sütőben (légkeverés, vagy alsó-felső sütés, kinek mi szimpatikusabb) addig sütöm, amíg a sajt megolvad és elkezd pirulni. A sütőből kivéve pár percig állni hagyom, hogy nagyjából ehetőre hűljön, majd tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: