2009. október 3., szombat

Nektarinos tejespite

tejespite1

Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen gyümölcsből lehet készíteni, meggyből, szilvából, cseresznyéből, sárgabarackból, őszibarackból… Szerintem télen lecsöpögtetett befőtt is jó bele. Ha esetleg nem fogyna el az egész adag egyszerre, jobb a pulton tartani, mint a hűtőben, mert a hűtéstől sokat romlik az állaga. Szobahőmérsékleten kibír pár órát, én fogyasztás előtt kicsit megmelegítem a maradékot a mikróban.

Hozzávalók:

  • fél kg nektarin
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • a sütőforma kikenéséhez egy kevés vaj

A sütőt előmelegítem 180 fokra 8légkeverés), egy 29 cm átmérőjű piteformát kivajazok, és eloszlatom az alján a cikkekre vágott nektarint. A tojást és a cukrot habverővel (géppel) addig keverem, amíg kifehéredik, és nagyon habos lesz – kb. úgy néz ki, mint a piskótatészta. Ezután belekeverem a lisztet, a csipet só és a vanília-kivonatot, ismét habosra keverem, majd végül kisebb fordulatszámmal, hogy ne spricceljen annyira, beledolgozom a tejet. A kész tésztát a nektarinra öntöm, és 20 perc légkeveréssel, majd 20 perc alsó sütéssel készre sütöm.

4-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kecskesajtos-csirkés szendvics Kánikula van, úgyhogy nálunk most saláták, hideg levesek és ehhez hasonló könnyű villám-fogások mennek. Egy grillserpenyő és pár perc kell csak hozzá. Hozzávalók: 2 ciabatta 2 nektarin 2 szelet csirkemellfilé kevés lágy kec… Tovább
  • Nektarin smoothie Eper rég nincs, úgyhogy új gyümölcs után kellett néznünk, amivel a reggeli vitamin-bombánkat elkészíthetjük.Őszibarackból is jó, ha épp az van kéznél, de azt meg szoktam hámozni, a nektarin pedig megy bele, úgy, ahogy van (-… Tovább
  • Nektarinos-sonkás szendvics Pofátlanul egyszerű, és akkora ‘úá’, hogy hajjajj… És sajnos nem enyém az érdem, hogy eszembe jutott ez a párosítás, itt láttam.Pirított ciabattával lenne az igazi, nekem azonban csak félkész bagett volt itthon, amit a múltk… Tovább
  • Nektarinos palacsinta Ez nagyon rövid recept lesz, pontosan úgy készül a tésztája, mint az áfonyásé, csak nem 3 hanem 2 evőkanál cukor kell bele. Értelemszerűen nem kell áfonyát keverni a tésztába, hanem miután belecsurgatom a serpenyőbe a tésztá… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Ezt a sütit nekem találták ki:))