2011. január 29., szombat

Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal

A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-terv. (Mérnök vagyok, geek vagyok, mindenhez van akciótervem.)

Egyedül a zsömlével nem voltam elégedett, nyílt a sarkon egy lipóti pékség és szépen elterveztem, hogy szombaton is nyitva van, csak lesétálunk, és veszünk valamit az amúgy elég bő választékból. Aha, ahogy azt Lilluka eltervezi… erősen kifosztott volt a bolt, vagy tegnapról maradt cuccok voltak, vagy szombaton a kisebb érdeklődés miatt csökkentett a kínálat, mindenesetre semmi hamburgernek alkalmas péksütemény nem volt, átsétáltunk a sparba, ahol pedig a szendvics-zsemle volt a legmegfelelőbb, de azért nem tökéletes megoldás sajnos. Jövő héten majd megint sütök ciabattát, úgy tűnik ezt a részt nem úszom meg.

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta/hamburgerzsömle stb.
  • saláta
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 körte
  • tárkony, só, bors, worcestershire-szósz
  • tejföl, joghurt, majonéz

A húst worcestershire-szósszal, sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezem, alaposan összegyúrom, és két, a zsömléknél nagyobb átmérőjű pogácsát formázok belőle. A zsömléket kettévágom, majonézből, joghurtból, tejfölből és tárkonyból szószt készítek (az arányuk tetszőleges, lehet akár 100% majonézt is használni, és azt fűszerezni). A körtéket meghámozom, kivágom a magházukat, és felszeletelem. Grillserpenyőben/serpenyőben/elektromos grillen először megpirítom a zsömlék vágott felét, majd megsütöm a körteszeleteket és a húst. A hamburgerek összeállításánál az én sorrendem: zsömle-szósz-saláta-hús-szósz-körte-zsömle. Az egészségesség és a változatosság jegyében, a maradék grillezett körtével turbózott salátát adok mellé.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édesburgonya tócsni …illetve a könyvben, ahonnan a recept van, latkes. A lényeg ugyanaz, valamilyen földben termő zöldség (burgonya, répa, édesburgonya…) lereszelve, különböző hagymákkal ízesítve + tojás, liszt, és végül olajban megsütve. Hozzá… Tovább
  • Perecbundás csirke mézes-mustáros mártással Újabb recept a márciusi GoodFoodból, amin kicsit változtattam csak – combfilét ajánl hozzá, én inkább mellből csináltam, most az volt a szimpatikusabb, és a mártás kapott egy joghurtos/kefires alapot.A köret répa-burgonya tó… Tovább
  • Alma-eper smoothie A múltkor kb. egy hétig szinte minden nap ezt reggeliztük. Na jó én ezt reggeliztem, Levi pedig valami “komolyabbat” és mellé elszürcsölt ebből egy adagot.Az amúgy nem annyira szuper eperből is jó lesz (és most még könnyű ne… Tovább
  • Nektarin smoothie Eper rég nincs, úgyhogy új gyümölcs után kellett néznünk, amivel a reggeli vitamin-bombánkat elkészíthetjük.Őszibarackból is jó, ha épp az van kéznél, de azt meg szoktam hámozni, a nektarin pedig megy bele, úgy, ahogy van (-… Tovább
  • Meleg saláta húspogácsával A márciusi GoodFoodból van a recept, amin kicsit változtattam az itthon fellelhető alapanyagok és a preferenciáink miatt.Fitness is, wellness is, gyorsan is elkészül. Csak a grillserpenyőt utálom elmosogatni.De ez még végül … Tovább

3 megjegyzés:

Sütikuckó írta...

Szia!Légyszíves nézz be hozzám, van egy ajándékom számodra.

Gasztroréka írta...

Mi az, hogy geek vagy? Szuper jól néz ki ez a szendvics!
A Lipóti mióta minden sarkon van, sajnos mér nem hozza a régi minőséget. Ezt csak vigaszként.

Lilla írta...

hát ilyen:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Geek
:-) tudod számítógépes sci-fi mániás gyűrűk ura-gyogyi stb. :-)

lesz még pár hamburger a közeljövőben, kissé rákattantam. (szóval most épp a sok egyéb mellett hamburger-geek is lettem)