2011. május 27., péntek

Epres spiráltorta

IMG_7007

Egy hét késéssel csak felteszem, hogy mit sütött Levi a születésnapomra :-). És ez az első tortája! Ami egyébként a Stahl gyors édességek egyik receptjén alapul, de több ponton változtattunk rajta (azért a változtatások értelmi szerzője én voltam, de ő csinálta egyedül az egészet), mert hát az a sok cukor… Amin viszont nem változtattunk, de utólag azt mondom, hogy kellett volna, az a piskóta.

Értem én, hogy ez fool-proof és nem kell szétszedni a tojásokat meg minden, de nem is lett egy ‘úá’ szintű piskóta. Igaz macerásabb, de 100x jobb piskótatekercs receptem van Lajos Maritól, úgyhogy legközelebb majd azzal készül. És aki érez magában némi extra munkára hajlandóságot, annak azt javaslom, hogy inkább azt a receptet kövesse. Ami egyébként megtalálható itt.

Amúgy nagyon finom, és tényleg roppant egyszerű (ugyanakkor látványos), és egy csomó másik gyümölccsel is elkészíthető (málna, áfonya, szeder…)

Hozzávalók:

a piskótához (ha az egyszerűbb utat járná valaki):

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 1,5 evőkanál olaj

vagy egy ilyen piskótatekercs

a krémhez + a tetejére:

  • 25 dkg mascarpone
  • 7 dkg porcukor (ez a könyv szerint 20)
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg eper összeturmixolva + 1-2 evőkanál mascarpone összekeverve*
  • friss eper (a tetejére)

*ehelyett a eredetileg eperlekvár van, én nem szeretem az eperlekvárt, nincs is itthon, és eperszezonban inkább friss eperpürét használok, az nem csupa cukor (meg amúgyis)

Piskóta sütés az egyszerű metódus szerint:

A tojásokat és a cukrot 5-6 perc alatt habverővel habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet és a sütőport. Óvatosan összekeverem, végül belekeverem az olajat, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (a sütőhöz való nagy tepsibe). Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 10 perc alatt megsütöm.

A torta összeállítása:

A porcukrot összekeverem a citromlével, majd hozzáadom a mascarponét. Persze akinek nem elég édes, tehet még bele cukrot, és kerülhet bele reszelt bio citromhéj is. A piskótát egy hosszú vonalzó segítségével (50 cm-est is árulnak!) a hosszabbik oldallal párhuzamosan 6 db csíkra vágom (és bent hagyom a tepsiben egymás mellett, mert így könnyebb lesz megkenni). A mascarponés eperpürével megkenem a csíkokat, majd az egyiket mint a piskótatekercset, feltekerem. A tekercset egy tányérra állítom, majd köré tekerem a következő csíkot majd a következőt stb., amíg el nem fogy mind a hat. A krémmel megkenem a torta tetejét és oldalát, majd negyedelt epreket pakolok rá és 1-2 órára beteszem a hűtőbe.

kb. 22-24 cm átmérőjű torta lesz belőle (attól függ, mennyire jön fel a piskóta)

0 megjegyzés: