2012. május 6., vasárnap

Zabpelyhes-csokoládés szelet

Egy amerikai blogról (innen) van a recept, én mindössze annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú csokoládét használtam. Szeretem a zabpelyhes sütiket, olyankor mindig megnyugtatom magam, hogy ez végül is egészséges. Vagy legalábbis annál biztos egészségesebb, mintha bolti szutykokat tömnék magamba.

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze liszt
  • negyed teáskanál sütőpor
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 1,5 csésze összetört étcsokoládé
  • 1 tojás

Egy kb. 20x20 cm-es sütőtálat kivajazok, majd egy akkora sütőpapírt simítok bele, ami mindenhol túllóg a szélén (a vajtól a helyén marad a papír, és a túllógó széleknek köszönhetően könnyű lesz kivenni a kész süteményt). Háromnegyed csésze lisztet és háromnegyed csésze cukrot összekeverek a zabpehellyel, a szódabikarbónával és a sütőporral. Megolvasztok 12 dkg vajat, és a zabpelyhes keverékhez adom. Összekeverem, 3/4 csészényit félreteszek belőle, és a többit a tepsibe nyomkodom. Előmelegített sütőben, 175 fokon 12 percig sütöm, majd félreteszem egy órára hűlni. A csokoládét megolvasztom a maradék vajjal, majd miután kihűlt, belekeverem a tojást. A maradék lisztet és cukrot összekeverem az instant kávéval, és pár részletben a csokoládéhoz adom. A csokoládés keveréket a tészta tetejére simítom, rászórom a félretett zabpelyhes morzsát, és 175 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm.

20-20cm-es tepsinyi adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zabpelyhes fasírtLeginkább csak ötletadó, hogy főtt burgonya, és beáztatott, kinyomkodott kenyér (ehh, nekem ez annyira gusztustalanul hangzik) nélkül is lehet fasírtot sütni. Hozzávalók: 25 dkg darált hús 1 tojás 1 marék reszelt sajt só… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Gofri V.–“fitness gofri” Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem i… Tovább
  • Aranygaluska II. + valami olyasmi Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.A kelt tésztában a liszt harmadát… Tovább
  • Zabliszt tapasztalatok – I. részAz már kiderült, hogy a zabpelyhes keksz tökéletes akár 100% zabpehelyliszttel is, és a gofri nagyon keveset változik 50% liszt-50%zabpehelyliszt aránytól.Most Nigella szuper kapucsínós muffinját sütöttem meg újra, fele liszt… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon tetszik! Mennyi volt a csokoládé? 10-20 dkg?

Lilla írta...

nem tudom, talán 15 körül, volt összetört csokoládém, azt mértem a cup-os csészével (amit egyébként a kenyérsütő géphez adtak)