Nagyon régóta szemeztem ezzel a teasüteménnyel. Nem szeretem a lekvárt, de meglátva az ehhez hasonló képeket mindig megkívántam. Már csak azt nem tudom mi a fenéért vártam eddig az elkészítéssel. Nem egy nagy dolog ugyanis.
Az volt a két utolsó-utáni lökés, hogy Agatha Raisin folyton scone-okat eszik a délutáni tea mellé, és most már a magyar GoodFood-ban is rendszeresen szembejönnek különböző receptek.
Egy teljesen sima alap-verziót választottam, nincsen benne se asztalt ezmegaz, se trükközés a sós-irányba.
Két dolog nem működött teljesen tökéletesen a receptben, egyrészt talán sok volt a sütőpor, forrón érezni lehetett kicsit. Lehet hogy az oldal, ahonnan a sütőporos-liszt arányait néztem amerikai volt, és az angolok kevesebb sütőporral dolgoznak. Úgyhogy itt kevesebbet fogok megadni, szerintem úgyis fel kell szépen jönnie. A másik a sütési idő. Oké, figyelmetlen voltam, nem melegítettem elő a tepsit, de kb. 2x annyi időre volt szükségem, mint az előzetesen megadott.
De még ezzel együtt is, ó anyám…. Iszonyú jó, vasárnap elterpeszkedni a kanapén és teát inni meg scone-t majszolni a Forma-1-hez/ Juve meccshez.
Külön iskolák vannak egyébként, hogy mi a sorrend, lekvár-tejszín vagy tejszín-lekvár. :-)
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 csomag (15 g) sütőpor*
- 1 tojás (megkenni a tetejét)
- 8,5 dkg vaj
- 175 ml tej
- 1 teáskanál citromlé**
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- a tálaláshoz lekvár és mascarpone***
*én beleraktam 1,5 csomaggal, na az már kicsit túlzásnak tűnt
**a citromlé + langyos tej helyett lehet írót is használni
***nagggggyon jó bele a meggylekvár, és a mascarpone eredetileg clotted cream, ami beszerezhetetlen felénk, úgyhogy én alaposan összekevert mascarponet kentem rá.
A lisztet összekeverem a sóval és a sütőporral és ujjheggyel beledolgozom a vajat – finom morzsa kell legyen a végeredmény. A tejet kicsit megmelegítem, belekeverem a citromlevet és a vanília-kivonatot, és pár percig állni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra (légkeveréssel), és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A lisztes morzsához keverem a cukrot és a folyadékot, és egy késsel (!) nagyjából összekeverem. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom, és 3 cm vastagra nyújtom. 6 cm átmérőjű köröket szúrok ki belőle. Tepsibe rakom, és megkenem a tetejét a tojással. Nekem kb. 20 percig kellett sütni. Langyosan kettévágom, megkenem lekvárral és mascarponéval.
Lehet hogy ha forró tepsire rakja az ember a pogácsákat akkor elég a 10 perc. Ezt még tesztelni kell.
1 tepsinyi lesz belőle, mondjuk azt, hogy 4-6 fős adag.
2 megjegyzés:
35 dkg liszthez fél csomag sütőpornak is elégnek kéne lennie. Általában fél kiló liszthez szoktak egy egészet csomaggal adni...hm.
Ja, és mi jelentősége van hogy késsel kevered össze?
ezt írta a recept, a késes keverést. :-) nem tudom lehet h azért van hogy ne legyen agyon-keverve. meg a vaj kimérés-darabolás miatt úgyis kéznél van egy kés.
Megjegyzés küldése