2012. december 16., vasárnap

Csokoládés “benyomott” keksz

IMG_8428

… dobpergés…
megkezdtem a karácsonyi sütést és nagytakarítást, és elmélkedést, hogy milyen desszertet csináljak. (mit desszertet, desszerteket!)
Ilyenkor beindul a keksz-gyár, előkerülnek a dekorcukrok, és a szokásos heti adag többszöröse fogy vajból cukorból és csokoládéból.

Hozzávalók:

  • 2 csésze* liszt
  • 1/3 csésze kakaópor
  • 22 dkg puha vaj
  • 1 csésze cukor + kevés a forgatáshoz
  • 1 nagy (L-es) tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só

a közepébe:

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • dekorcukor

*1 csésze = 2,25 dl

A vajat habosra keverem a cukorral, majd alaposan beledolgozom a vanília-kivonatot és a tojást. A lisztet összekeverem a kakaóval, és több részletben a tojásos-vajas keverékhez adom (egy tálas mixer az egész kevergetést elintézi).
A sütőt előmelegítem 180 fokra és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázok, meghempergetem cukorban, és egymástól 3 cm távolságra a tepsibe teszem. 5 percig sütöm, majd kiveszem és karalábévájóval mélyedést nyomok a közepükbe. Visszateszem a sütőbe és 5 perc alatt készre sütöm (nem szabad kiszárítani!).
Miközben hűl, elkészítem a tölteléket. A vajat és az összetört csokoládét egy tálba teszem, és forró víz fölé teszem. Miután összeolvadt, és simára kevertem, félreteszem kicsit hűlni. Egy kanállal (vagy zacskót használva “habzsáknak”) megtöltöm a kekszeket, szórok rájuk dekorcukrot, és félreteszem (így télen = ki az erkélyre), hogy a töltelék megdermedjen.

2,5 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kakaós-fehércsokoládés keksz Szuper karácsonyi keksz, a receptet itt találtam. A zacskós/habzsákos töltögetés még mindig nem a legkedvencebb konyhai tevékenységem. Pedig azért tudok rajzolni (pláne vektorgrafikus rajzolóprogrammal), de azért a 9 félév r… Tovább
  • Karácsonyi menü – a befutóA végeredmény, ami mindenkinek megfelelt: almás zellerkrémleves zellerchips-szel, majd megszerzem a  receptet és reprodukálom, mert nagyon jó volt sült kacsa (semmi extra), gránátalmás lilakáposzta, és sütőben sült&nb… Tovább
  • Karácsonyi menü Szakácskönyveket, újságokat lapozgatok, hogy mi legyen 25-én a karácsonyi menü anyáméknál. Hááát nem egyszerű. A legfontosabb felvetés, hogy “nincsenek hagyományok” (nem vagyunk a halászlé-töltött káposzta-rántott ponty vona… Tovább
  • Adventi koszorú - 2011 Kicsit több mint egy nap kellett az idei adventi koszorú elkészítéséhez – szokás szerint hosszú technológiai szünetre volt szükség. Szalma alapon piros-fehér dekoráció, afféle skandináv dizájn. Mi került a koszorúra: 4 fe… Tovább
  • Miket sütöttem karácsonykor…… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül… Tovább

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Micsoda dekoratív kekszek, szerintem jól dugd el őket...:)

4Gyerek írta...

Elég jól eldugta :D
Ajándékba (is?) küldött belőlük, szóval arra már hiába fáj a fogunk ;-)