2013. május 1., szerda

Spárgasaláta kecskesajttal

IMG_8650

Tél után tavasz nyár: saláták, eper és spárga. Minden mennyiségben.

Most épp az ínyenc magazinból egy remek spárgás saláta formájában. Egyébként meg bárhogy. Na jó, az eper csak nyersen. Van valami rémséges abban, ami a hő/fagyasztás hatására az eperrel lesz. Ami addig ropogós és friss volt, egy punnyadt vacakká válik. Úgyhogy nyersen esszük, turmixba, joghurttal, tortán, palacsintával, vagy salátában. Tegnap például csirke-rukkola-eper balzsamecetes öntettel (és egyeseknek aszalt áfonya) volt az ebéd. És egy kis sárgarépa-krémleves.
Ezt még múlt vasárnap készítettem, hatalmas sikere volt, mindenképpen bekerül a “bármikor ismételhető” kupacba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga (lehet zöld és fehér vegyesen)
  • vegyes salátalevél (ez valamilyen olasz keverék volt, többek között rukkolával és bébispenóttal)
  • 2 lilahagyma
  • 10-15 dkg lágy kecskesajt (morzsolhatóan lágy, nem kenhetően!)
  • dió
  • olívaolaj
  • barnacukor
  • balzsamecet

A spárgát megtisztítom, kb. 3 cm hosszú darabokra vágom, és enyhén cukros (1 teáskanál) vízben 8 perc alatt megfőzöm, majd leszűröm. A lilahagymát apróra vágom, és egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítek. Beleszórok egy csapott evőkanál cukrot, és amikor karamellizálódni kezd, hozzáadom a hagymát. Időnként megkeverve addig párolom, amíg a hagyma puha lesz. Kicsit megsózom, hozzáadok egy evőkanál balzsamecetet, és még addig főzöm, amíg az ecet (és ha van víz, az is), elforr alóla.“Ragacsos” krémes hagyma kell legyen a végeredmény. Az öntethez két evőkanál olívaolajat összekeverek két evőkanál balzsamecettel és egy teáskanál cukorral.
Egy-két maroknyi salátát rakok a tányérokra, arra spárgát teszek, elosztom rajta a lilahagymát, rátördelem a sajtot, meglocsolom az öntettel, és megszórom dióval. Bagett illik hozzá.

2-3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges crumble Nyáron többször készítettem meggyes crumble-t, mindig nagy sikere volt, és nagy előnye, hogy nagyon jól elő lehet készíteni. Egy napig nagyszerűen elvan a hűtőben a gyümölcs vagy zöldség a sütőtálban, a morzsa pedig a keve… Tovább
  • Sáfrányos rizottó A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfr… Tovább
  • Trikolor saláta Igazán március 15-én lett volna stílusos ez a saláta, de úgy alakultak a dolgok, hogy csak 16-án készítettem el. Nagyon várom már a meleget, és egyre kevésbé kívánom a húst, fagylalton és könnyű zöldséges ételeken akarok m… Tovább
  • Zsályás-gorgonzolás tészta Villámgyors tészta jó sok tejzsírral, ha nagyon leegyszerűsítem a képletet. Szerintem a tehén dolga elsősorban a tej biztosítása, hogy az aztán vajjá, tejszínné, túróvá és sajtokká váljon, a húsmarha számomra csak másodlag… Tovább
  • Sajtos sárgarépa-fasírt A sárgarépa az egyik kedvenc zöldségem, nagyon változatosan felhasználható, készülhet belőle főzelék, leves, püré, vagy akár fasírt is. Érdemes minél gyakrabban beilleszteni valamilyen formában az étrendbe, mert fontos vit… Tovább

0 megjegyzés: